Aquest dissabte s’ha fet una festa veïnal a la superilla de Sant Antoni per celebrar que ja s’ha acabat la segona fase d’obres. Recentment l’Ajuntament ha completat les remodelacions dels carrers de Comte Borrell, Tamarit i Parlament, que se sumen a la pacificació que es van fer prèviament al voltant del mercat. Un projecte que segons el consistori té la intenció de recuperar els carrers per a les persones i guanyar espais per usos socials i d’estada. En total, s’han guanyat 23.709 m2 d’espai públic amb prioritat per al vianant.

L’Ajuntament ha aprofitat la celebració per fer públic el primer balanç de la superilla de Sant Antoni. Unes dades positives, ja que s’han millorat indicadors de contaminació, soroll, vehicles i ús veïnal. En la cruïlla del carrer de Borrell i Tamarit s’ha mesurat un 33 % menys de diòxid de nitrogen a l’aire, així com un 4 % menys de partícules en suspensió. Però, les dades van més enllà, i el consistori assegura que el soroll també ha baixat: hi ha un 4,1 de decibels menys de dia, i un 5,3 menys a la tarda i un 5,4 a la nit. Unes xifres que ajuden a millorar el descans dels veïns. A la mateixa cruïlla, al carrer de Borrell, el consistori ha calculat una disminució d’un 82 % del vehicles, barrant el pas a uns 6.000 vehicles diaris. En canvi, augmenten els vianants que passen per la zona. N’hi ha un 28 % més.

Els veïns celebren que s’hagi reduït la circulació de cotxes i de passada la contaminació, tot i que es pregunten si realment han desaparegut els vehicles o simplement s’han desplaçat als carrers adjacents. Carrers com el de Viladomat o Urgell han vist com augmentava la circulació de vehicles, així com l’autobús. Malgrat tot, la majoria de veïns se’n mostren satisfets i afirmen que és més positiu l’espai guanyat al barri que l’augment de cotxes que han d’assumir. Pel que fa als comerciants, alguns lamenten que la transformació no els ha portat més compradors.

Janet Sanz, tinenta d’alcaldia d’Ecologia  i Urbanisme, ha defensat que malgrat que una petita part de vehicles de pas s’han mogut a un altre carrer, en termes generals la mitjana es redueix de forma global. “La reducció és tan gran a la superilla que implica una reducció global importantíssima al barri” afirma Sanz, que defensa que Barcelona no es pot quedar amb una superilla puntual, com és el cas de la del Poblenou o Sant Antoni, sinó que han de treballar per reduir els cotxes a tota la ciutat. “Les dades evidencien que funciona. Les superilles han vingut per quedar-se. En necessitem més a la ciutat” ha conclòs la regidora.

Unes dades que segons l’Ajuntament demostren la necessitat d’implementar més espais en aquest sentit arreu de la ciutat. “El que volem és que Barcelona sencera tingui una superilla que millori la contaminació, el comerç de proximitat i que aposti perquè els veïns visquin millor” ha sentenciat Janet Sanz, en la festa veïnal que s’ha celebrat aquest dissabte a Sant Antoni.

Unes obres amb sis mesos de retard

Inicialment s’havia dit que les obres acabarien al mes de maig, però les del carrer de Borrell i Tamarit s’han allargat més de sis mesos, mentre que l’ampliació entre el carrer de Manso i l’avinguda del Paral·lel ja es va inaugurar el mes de juny. En aquesta segona part es va acabar més ràpid perquè només es van implementar actuacions tàctiques i de caràcter estratègic. S’han posat jardineres, bancs, jocs infantils, però no s’hi han fet obres.

Les obres també han servit per ampliar les actuacions als carrers del Comte Borrell, entre Gran via i Floridablanca, i de Tamarit, entre Viladomat i Calàbria. En aquest tros s’ha fet una reurbanització completa, construint una plataforma única amb prioritat per als vianants i amb circulació de vehicles a velocitat reduïda.

Una escudella solidària per celebrar-ho

La festa d’estrena del tram final de la superilla de Sant Antoni ha anat acompanyada per diverses activitats veïnals. Entre les quals destaca l‘escudella solidària de Nadal organitzada per Sant Antoni Comerç, amb la col·laboració del Mercat de Sant Antoni. Una escudella que han pogut provar tota aquella gent que hagi participat en el recapte d’aliments que ha organitzat l’ONG del barri De Veí a Veí. El grup musical de rock The Band ha animat l’ambient mentre es feia l’escudella solidària.