La Diputació de Barcelona reobrirà aquest dimecres tots els accessos al Parc Fluvial del Besòs després que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) hagi certificat una millora de la qualitat de l’aigua en aquesta zona del riu, segons ha informat la Diputació. L’accés al parc es va tancar pels abocaments contaminants a les aigües provocats per l’incendi en una fàbrica de Montornès del Vallès. Aquesta situació va provocar la mort de part de la fauna del Besòs. El parc reobrirà en l’horari habitual de tardor: de 10 h a 18 h.

Seguiment de la qualitat de l’aigua

Les primeres analítiques de l’aigua, just després de l’incendi, van mostrar unes altes concentracions de substànices volàtils presents en dissolvents.  Aquests productes són tòxics però també presenten una ràpida evaporació, fet que ha ajudat a la millora progressiva de la qualitat de l’aigua. A més, també s’ha treballat en la millora de l’estat de la fauna amb la reintroducció d’exemplars rescatats abans que els afectés la contaminació.

L’ACA i el consorci han establert 12 punts de control repartits entre el riu, els aqüífers i les aigües litorals que s’aniran revisant en els pròxims mesos. Un anàlisi del mostreig que s’allargarà fins a l’abril.

Segons alguns experts, però, la recuperació definitiva serà a llarg termini i “dependrà de moltes variables i de si les riuades s’emporten els residus que en queden“.