pluja coronavirus
Foto: Xavi Calvo

L’alegria dura poc a casa del pobre i el sol que ha lluit aquest dimarts , dimecres i part de dijous durarà ben poc. Els núvols començaran a augmentar ràpidament i s’espera un canvi important de temps.

Primer, aire càlid i pols

El primer que notarem és que la temperatura pujarà, i ho farà força, sobretot entre divendres i dissabte.

Una massa d’aire càlid d’origen tropical avançarà des del nord d’Àfrica cap a nosaltres. Això comportarà un ascens de la temperatura, en el cas de Barcelona, probablement més als valors nocturns que als diürns, atès que els núvols seran ja ben presents. Les mínimes podrien començar a quedar per sobre dels 15 ºC, sobretot les nits de dijous i, molt especialment, divendres.

Associada a aquesta gran entrada d’aire càlid (que ens portarà temperatures de fins a uns 6/7 ºC per sobre de la mitjana a 1.500 m d’altura) tindrem també una intrusió de pols africana.

concentració de pols prevista per divendres a les 12h. Font: Barcelona Supercomputing Center /AEMET

Aquesta entrada de pols del Sàhara podria tenir el seu màxim entre dissabte i diumenge, quan els vents de sud que bufaran a gairebé totes les capes de la troposfera faran que pugui arribar-nos una gran quantitat de sorra des del nord d’Àfrica.

Indirectament, aquest augment clar de la pols en suspensió podrà comportar un augment sobtat de la contaminació per PM10, tot i que sigui per causes no antròpiques.

I després, la pluja

Són molts els models que indiquen que, a partir de dissabte, una descàrrega d’aire fresc a l’oest peninsular podria interaccionar amb la massa d’aire càlid que tindrem a sobre i formar una borrasca al Mediterrani.

Aquesta borrasca, encara amb un alt grau d’incertesa, es podria formar entre la costa d’Algèria i el sud de les Balears, impulsant vents de xaloc o llevant, carregats d’humitat, que farien que les precipitacions es generalitzessin a bona part del litoral català.

La barreja d’aquestes pluges, amb la pols que encara probablement tindríem al damunt, farà que la pluja que pugui caure vagi acompanyada de fang, si més no dissabte i diumenge.

Per dilluns els mapes indiquen un possible gir cap a un llevant més agregalat, cosa que podria dispersar la capa de pols. Els mapes mostren també un dilluns amb moltes probabilitats de pluja. De complir-se, serà el cinquè de sis dilluns que haurà plogut durant el confinament. Probablement, la pluja de fang, donaria aleshores pas a una pluja més neta i a unes temperatures una mica més fresques.

L’últim en arribar, la mala mar

I associada a aquesta borrasca que s’ha de formar al Mediterrani, tot un gradient de vent de llevant i xaloc que comportarà un empitjorament de l’estat marítim també a Barcelona.

En el cas de casa nostra, es notarà especialment a partir del vespre de diumenge i durant tot dilluns, moment en què la mar podrà estar més alterada a la costa catalana.

Recorda que es tracta d’un pronòstic a mitjà termini i que encara pot canviar. Sigui com sigui, el tindràs permanentment actualitzat aquí i a @btveltemps