La capital de França va superar els 27 graus durant la Setmana Santa

Tot i que la majoria sortim poc o gens de casa, el que sí que tenim clar aquests dies és que de calor n’ha fet poca a Barcelona i al conjunt del país. Només alguns dies assolellats ens han recordat que som al cor de la primavera. En conjunt, però, el temps inestable i molt canviant de les setmanes de confinament ha mantingut força a ratlla el termòmetre. A l’entorn de la normalitat en qualsevol cas.

Cinc dies seguits per sobre dels 25 graus a París

Paradoxalment, el temps poc càlid de Catalunya o de la resta de la península contrasta, i molt, amb la calor anòmala que han viscut en algunes regions d’Europa.

Aquesta ha estat una Setmana Santa excepcionalment càlida a la capital de França: entre el 8 i el 12 d’abril París ha superat, durant cinc dies consecutius, la marca dels 25 graus. Es tracta d’uns registres mai assolits de forma consecutiva a mitjans d’abril.

Convé recordar que a Barcelona enguany encara no s’han assolit els 25 graus. El darrer dia que s’hi va arribar va ser el 2 de novembre del 2019, amb 25,8 graus a l’estació meteorològica del Meteocat de la Zona Universitària, o 25,9 ºC a l’estació del Raval.

Els valors de temperatura de París corresponen a l’estació meteorològica de París-Montsouris, amb dades des del  1873. En aquest observatori del centre de París, dijous, 9, van anotar una màxima de 27,1 ºC, la temperatura més alta mai assolida a principis d’abril (el rècord anterior datava del 10 d’abril del 2011, amb una marca de 26,8 ºC).

El 9 d’abril també van saltar altres rècords antics de temperatura màxima al nord de França. Al sud, a la Catalunya del Nord, en canvi, l’ambient va ser sensiblement més fresc, amb màximes clarament inferiors als 20 graus i molt similars a les de Catalunya.

25 graus a Londres diumenge de Pasqua

La primavera avançada també s’ha fet notar aquests dies de Setmana Santa en altres països del centre i l’oest d’Europa: Bèlgica, Luxemburg, els Països Baixos, Alemanya o el Regne Unit.

A Munic s’han superat els 20 graus diverses vegades durant la Setmana Santa. Foto: Marta Duran

A Londres el 12 d’abril van assolir els 25 graus. Va ser el segon diumenge de Pasqua més càlid mai registrat, just darrere el 2011, any en el qual, però, el dia de Pasqua va ser a finals d’abril.

Pocs canvis a curt i mitjà termini

Malgrat que una entrada de vents del nord i del nord-oest va normalitzar dilluns la temperatura en aquestes regions d’Europa, l’establiment una altra vegada de les altes pressions damunt del Regne Unit i l’arribada d’aire càlid en altura afavoriran, de nou, l’ambient de primavera en majúscules a moltes regions de l’oest i el nord d’Europa. Com a mínim fins a l’inici de la setmana vinent.