Aquest diumenge, 7 de gener, és el primer dia de l’any que els meteoròlegs faran anotacions a les estadístiques pluviomètriques. Durant la nit i matinada ha plogut poc menys de 2 l/m2, però ha estat una pluja de fang que ha deixat els carrers de la ciutat molt bruts i ha disparat els valors de partícules en suspensió a l’atmosfera (PM10) a l’estació de mesura situada a Palau Reial. [Imatge: @xavicabopapiol]

Segons les dades de la Xarxa de Vigilància i Previsió de Qualitat de l’Aire (XVPCA) hi ha valors molt dolents de PM10 a l’atmosfera a l’estació de mesura situada a Palau Reial.

Aquest fet és degut a la pluja de fang de les darreres hores. Es tracta de pols procedent del desert del Sàhara i que ha arribat impulsada per la pertorbació situada al Mediterrani, entre les illes Balears i les Terres de l’Ebre. Aquesta pertorbació ha impulsat vents de sud-est a la ciutat i l’arribada d’aquesta pluja bruta i que, tot apunta que es mantindrà fins a migdia, a tot estirar.

Dilluns es mantindrà, segons el model de previsió SKIRON, registres elevats de pols però ja sense pluja a la ciutat.

Fins a les 11 h d’aquest diumenge s’han registrat entre 1 i 5 l/m2 a Barcelona i no plovia a la ciutat des del 29 de desembre, quan només van caure alguns plugims. També va ploure el 27 de desembre (poc més de 3 l/m2). Cal destacar que els darrers mesos han estat molt secs, concretament 10 dels darrers 12 mesos, per això esperem que la pluja de les darreres hores sigui un bon auguri.

Altres punts del país també han viscut unes darreres hores molt mogudes, fins i tot, amb un esclafit o tornado a l’Alt Empordà. També hi ha hagut calamarsades a l’Ebre i tempestes a ponent i sud del país.