concentració de partícules d'NO2 de dimarts 14 d'abril a les 07h. Font: Lobelia Earth/KNMI

El final del període de confinament total de la població i la tornada a la feina d’alguns sectors, barrejat amb una meteorologia no tan propícia com la d’ahir, ha contribuït a un augment notable de la contaminació per partícules de NO2.

Més d’un 50 % més de trànsit que fa una setmana

El trànsit rodat

, un dels que més emissions de NO2 emet, ha augmentat, segons les dades del Servei Català de Trànsit, en més d’un 50 % respecte a les dades de fa tot just una setmana, també dimarts, però en ple confinament i Setmana Santa.

Tot i això, les dades indiquen que encara tenim un volum de trànsit prop d’un 60 % per sota del que seria usual sense confinament.

La situació meteorològica tampoc no hi ajuda avui

Per bé que aquest dilluns hem tingut un dels dies més nets des que vam iniciar el confinament, el cert és que sense pluja ni vent, la dispersió de contaminants es veu més limitada.

És en situacions d’estabilitat atmosfèrica i d’inversions tèrmiques marcades quan la dispersió de contaminants es veu més dificultada per la meteorologia.

Els accessos a la ciutat, els punts on més ha pujat

Segons les dades de Lobelia Earth i KNMI, ha estat als accessos de la ciutat i les rondes els indrets on més ha pujat la concentració de partícules de NO2 durant el matí d’avui. Així, a primera hora del matí, se superaven els 150 ug/m3 de NO2 i, de manera molt puntual fins i tot els 200 ug/m3, una dada que l’OMS només permet superar 18 cops anuals.

Aquestes xifres queden molt allunyades de les extraordinàriament bones d’aquest dilluns, amb mitjanes diàries inferiors als 20 ug/m3.

concentració de partícules de NO2 de dimarts, 14 d’abril, a les 7 h. Font: Lobelia Earth/KNMI
concentració de partícules de NO2 de dilluns, 13 d’abril, a les 7 h. Font: Lobelia Earth/KNMI

Al centre de la ciutat, també augment notable

També ha pujat clarament la contaminació al centre de la ciutat, que aquest dilluns marcava mínims gairebé històrics amb mitjanes diàries de menys de 10 ug/m3 d’NO2 i que aquest dimarts ha tingut ja puntes horàries superiors als 50 ug/m3. Malgrat tot, els 50 ug/m3 d’NO2 és una dada horària més que acceptable a Barcelona i s’ha anat repetint els darrers dies, fins i tot durant el confinament.

És clar que dista molt de les dades d’aquest dilluns, però és que la meteorologia, hi juga un paper cabdal.

Tot i que la qualitat de l’aire aquest dimarts continuarà sent prou bona al conjunt barceloní, el cert és que no tindrà res a veure amb l’excel·lència del de Dilluns de Pasqua.