Més inestabilitat però amb un ambient més càlid. Els models van indicant una probable situació de pluges per a la setmana vinent, però amb una pujada de la temperatura, que podria ser més manifesta a finals de la setmana vinent.

Primer, la pluja

La pluja que sembla haver-nos esquivat durant aquesta setmana sembla que voldrà tornar ja a principis de la setmana vinent i, sense anar més lluny, aquest mateix dilluns, que no voldrà faltar a la seva cita setmanal habitual des del confinament amb les precipitacions.

I és que l’anticicló de l’Atlàntic s’allargarà de nord a sud durant el cap de setmana i comportarà una descàrrega d’aire fred la setmana que ve que, mapes en mà, aniria a parar a l’oest de la península Ibèrica.

A partir d’aquí, s’obre tot un gran ventall de possibilitats, que aquest mateix embossament se’ns acosti i ens afecti de ple (cosa poc probable ara mateix), o bé que borrasques secundàries que es puguin formar a la Mediterrània ens puguin afectar, cosa que és més plausible amb els mapes que disposem de previsió de tres dies.

Avanç de pronòstic per als propers dies

Així, ara mateix els mapes indicarien un possible episodi de pluja que podria arribar-nos entre el migdia de dilluns i dimecres al matí, amb un màxim d’inestabilitat més probable la tarda i nit de dilluns com a conseqüència d’una borrasca secundària que ens enviaria transitòriament vents de llevant.

Podria no ser l’únic episodi de pluja de la setmana. Els models indiquen un altre possible escenari plujós per a més endavant, probablement a partir de divendres de la setmana vinent. I és que a l’abril, cada gota val per mil.

La temperatura, en clar ascens?

Si finalment es manté la opció més probable (que l’embossament d’aire fred quedi a l’oest de la península), nosaltres quedarem oberts a l’arribada de masses d’aire molt més temperades que podrien fer pujar les temperatures de manera clara, especialment els dies sense pluja pel que fa a les màximes, però també en dies ennuvolats pel que fa als valors nocturns.

Meteograma per Barcelona. font: wetterzentrale

Així, els diferents escenaris que ofereix el model GFS indiquen que amb la primera tongada de pluges arribaria també una nova aportació d’aire càlid. 

Però tot i això, i amb un marge d’error encara elevat, l’ascens més clar de la temperatura podria venir a finals de la setmana vinent, amb temperatures prop de 5 ºC per sobre de la mitjana climàtica. Mapes en mà (i esperant veure la direcció i intensitat del vent que seran claus per definir l’escenari final) les màximes podrien quedar clarament per sobre dels 20 ºC  tot Barcelona i les mínimes quedar per sobre dels 15 ºC per segona vegada aquest 2020: el primer cop va ser, curiosament, el 3 de febrer.

Sigui com sigui, el que sembla clar és que l’hivern amb què vam començar el mes és ja aigua passada i que no hi ha indicis que pugui tornar els propers dies… i ens estarem acostant ja al mes de maig. Massa tard per tornar a fer fred? Veurem. Abril i, a vegades, maig, encara són mesos que poden donar sorpreses… tant per la banda freda com per la calenta.

De moment, però, tot indica que anem cap a un ambient clarament més càlid.