platja plena de gent desescalada

El mar està més calent del que pertocaria per a aquesta època de l’any. Actualment, segons les dades setmanals del meteoròleg barceloní Diego Lázaro, a un metre de profunditat i des de la platja de la Barcelona, el mar es troba a 25,7 ºC. La setmana passada es van registrar 26,1 ºC, una xifra rècord per a la setmana 28 de l’any.

Probablement, la pluja de les darreres jornades, i que ha afectat amb forma de tempesta moltes capçaleres de rius durant aquesta setmana, ha facilitat l’aportació d’aigua dels rius al mar i ha pogut facilitar el lleu descens de la temperatura marina. Tanmateix, el mar segueix més calent del que pertocaria. La temperatura mitjana de la sèrie de Lázaro, dels darrers 14 anys, és de 24,2 ºC per a aquesta època de l’any, és a dir, hi ha una anomalia tèrmica positiva de 0,8 ºC.

La temporada de bany ja va començar amb mar calent, a principi de juny, i al febrer també es va registrar una temperatura marítima rècord per a aquest mes de l’any.

Quants mesos fa que hi ha mar calent?

Tot aquest 2020 s’ha registrat una temperatura marítima superior a la que pertocaria per a l’època de l’any, a falta d’algunes mesures durant el confinament per la covid-19, d’aquí l’ascens de la gràfica entre la darrera mesura de març i la primera de juny.

temperatura mar
Font: Diego Lázaro

Si ens fixem amb les dades de l’any passat, també el desembre va tenir un mar calent. Hem de retrocedir fins a l’octubre i el novembre del 2019 per trobar el mar més fresc del que pertocaria.

temperatura mar

L’escalfament marí està directament relacionat amb el canvi climàtic i la formació de xàfecs i tempestes de forta intensitat a casa nostra, com els que es van generar la matinada de dijous a la costa central, així com també amb els canvis de comportament d’alguns animals, com per exemple, el fet que una tortuga marina hagi post ous a la platja del Bogatell. És la primera vegada que es produeix en una platja de la ciutat.