La setmana en la què s’inicia la canícula de l’estiu, el període més càlid de tot l’any, l’estrenem enguany curiosament amb més dinamisme meteorològic i previsió d’un descens de la temperatura.

Tarda de dilluns moguda a l’interior i el nord a causa de les tempestes

Les tempestes ja han afectat alguns sectors del país al llarg del cap de setmana. El responsable de les nuvolades i els xàfecs de les darreres hores ha estat l’arribada d’un petit embossament d’aire fred en altura, suficient per afavorir que s’hagin escapat tempestes intenses, però d’àmbit reduït, en alguns indrets dels Pirineus i a l’entorn del sistema ibèric.

La inestabilitat s’accentuarà una mica més aquest dilluns i també es mantindrà al llarg de la setmana.

Al llarg de la tarda de dilluns s’espera que descarreguin ruixats i tempestes més extensos i intensos que els darrers dies. S’iniciaran al Pirineu però circularan cap al sud a causa de la presència de vent de component NW en altura. Les tempestes podran ser fortes sobretot entre el Prepirineu i la Catalunya Central al llarg de la tarda. En alguns casos aniran acompanyades de calamarsa o pedra i podrien deixar més de 20 litres en 30 minuts, tal com avisa el Servei Meteorològic de Catalunya.

Plourà a Barcelona?

Per bé que hi ha certa disparitat pel que fa al pronòstic dels models meteorològics, no acaben de concordar, sí que hi ha números que avançada la tarda de dilluns algunes de les tempestes de l’interior i el prelitoral puguin arribar fins a la mateixa línia costanera. Sobretot al tram comprès entre el Barcelonès i el nord de la Costa Daurada.

Les precipitacions hi arribarien més desgastades, però encara amb prou energia com per deixar algun patac d’aigua puntual o alguna tempesta breu. 

En dies posteriors es mantindrà la variabilitat i el temps canviant. Dimarts els ruixats i tronades tornaran a fer-se presents a partir del migdia, tot i que quedaran més restringits a l’àmbit pirinenc i sectors de la meitat nord de Catalunya. De cara a dimecres, en canvi, podrien tornar a sortir d’aquest entorn i afectar punts del prelitoral i fins i tot de la costa barcelonina en algun moment.

La inestabilitat i el risc de gotellades o ruixats irregulars es mantindrà fins divendres i les temperatures es mantindran a ratlla. Farà calor, però serà molt moderada en el cas de Barcelona. La calor anirà a més coincidint amb l’arribada del cap de setmana.

Pendents dels boscos

El  pronòstic meteorològic d’aquesta setmana és certament esperançador de cara a fer minvar el risc d’incendi forestal. Convé tenir present que enguany, tot i que els boscos encara mantenen fora la humitat, estan molt carregats de combustible a causa d’una primavera extraodinàriament plujosa. Un període de sequera extrema i calor podria ser realment nefast aquest estiu.

Els mapes del temps a mitjà termini són, si més no ara per ara, relativament optimistes: no s’albira cap onada de calor a curt i mitjà termini, com a mínim fins a finals de juliol. A més, l’agost es preveu força normal pel que fa a la temperatura i la precipitació. El setembre, en canvi, podria ser més sec i calorós.