Unes 200 persones han tallat

aquest dimarts a la tarda el carrer d’Aragó, a l’altura del passeig de Sant Joan, per exigir la fi de la contaminació atmosfèrica i acústica al districte de l’Eixample. Ha estat en el marc de la convocatòria feta per l’entitat Eixample Respira, per denunciar l’elevada pol·lució que hi ha en aquest districte de la ciutat. Hi han participat també altres associacions veïnals com SOS Ronda Universitat, l’AV Esquerra de l’Eixample i l’AV Dreta de l’Eixample.

Un portaveu de la plataforma, Guille López, ha explicat que “si bé el gener entrarà en vigor la Zona de Baixes Emissions, que acollim amb els braços oberts, és una mesura que començarà a donar resultats a cinc anys vista”, i ha lamentat que “a altres ciutats d’Europa ja s’hi han posat mans a la feina i a Barcelona fem tard”.

La manifestació d’aquest dimarts ha estat la primera mobilització de la plataforma després de l’estiu. Al juliol ja van fer una primera concentració, també al carrer d’Aragó, en la qual van apuntar quina seria la línia d’actuació de l’entitat per denunciar un problema que és concret de l’Eixample però que afecta el conjunt de la ciutat. Tant és així que, segons recorda López, “des del 2010 se sobrepassen de forma sistemàtica els nivells legals de diòxid de nitrogen (NO2)”. De fet, des d’aquest estiu es poden consultar, a temps real, quins són els nivells d’NO2 a la ciutat, a través d’una aplicació de la qualitat de l’aire de Barcelona.

Eixample Respira apunta la principal causa d’aquesta mala qualitat de l’aire: el trànsit rodat. I concreta que a les quatre principals artèries que travessen la trama urbana de l’Eixample —la Gran Via, el carrer d’Aragó, el carrer de la Marina i el carrer de València— hi circulen diàriament 214.398 vehicles, i és la Gran Via on més trànsit es concentra, amb 85.635 vehicles diaris. La plaça d’Urquinaona i la de Lesseps són els punts de Barcelona on es concentra més contaminació.