El Pantà de Sau aquest 4 d'octubre. Foto: Elisabet Roch

Després d’un 2018 de rècord, en què se superaven els 1.000 litres acumulats fins i tot a la mateixa Barcelona, l’aixeta sembla haver-se tancat.

A Barcelona caldrien ara mateix uns 250 litres d’avui a finals d’any per arribar a la mitjana climàtica, que se situa entorn dels 600 litres. Poc més de 300 litres en un any sec a Barcelona, però extremadament sec en altres punts del territori.

Barcelona i la cara nord pirinenca, amb valors normals

La setmana passada el Servei Meteorològic de Catalunya va publicar les dades de l’IPE (índex de precipitació estàndard) dels darrers nou mesos.

En aquest mapa, que serveix per fer una radiografia molt fidedigna de la sequera a Catalunya, es veu com només el vessant nord dels Pirineus i la ciutat de Barcelona es mantenen amb valors normals. Dos petits oasis dins d’un context de sequera que, en alguns casos, és preocupant i excepcional.

El nord-est, ponent i el sud, en condicions de sequera extrema

Sequera severa la que pateixen alguns punts de ponent, el sud i, molt especialment, del nord-est del territori català, on una àmplia zona que comprèn bona part de la Garrotxa, el Ripollès, el nord d’Osona, i zones properes a les Guilleries i el Montseny tenen un índex de sequera excepcional després de la manca de pluja dels darrers mesos.

Tot i això, la situació de sequera és ben manifesta a la resta del territori català.

 

Amb prou feines un terç de la pluja normal

Si a Barcelona ha plogut poc, encara hem tingut sort d’anar mullant amb algunes tempestes i pluges locals que ens han anat afectant. Una sort que no han tingut a bona part del país.

Així, a indrets com Amposta (el Montsià) no ha plogut enguany ni un terç del que seria usual i la pluja acumulada dels darrers nou mesos passa per poc dels 100 litres.

Molt preocupant també la dada de les comarques del nord-est. A Olot (la Garrotxa), una de les comarques amb més pluviometria del nostre territori, només han caigut 300 litres enguany, el que equival a prop del 40 % del que seria normal, un fet que es repeteix a bona part del nord-est català.

De fet, es dona el cas que enguany ha plogut (de moment) més a Barcelona que a Olot.

Els embassaments continuen baixant

Les reserves hídriques continuen a la baixa amb la manca de pluja. Actualment se situen al 55,63 % de capacitat total, gairebé un punt i mig per sota del que feia fa un parell de setmanes. La situació és encara més preocupant en el cas dels embassaments del terç sud del territori, on Siurana i Riudecanyes es mouen en un modest 25 % de capacitat total.

Es manté la situació de prealerta per sequera decretada per l’Agència Catalana de l’Aigua. 

 

I, malauradament, ara com ara, sense cap gran episodi de pluja que faci pensar que la cosa podria canviar a curt termini.