geminids 2021
Estels fugaços dels Perseids. Foto: NASA

Un cop entrats a la tardor i després del pas de l’Estació Espacial Internacional pel cel de la ciutat, arriba la pluja d’estels dels Dracònids.

Són visibles des del dia 6 i fins al 10, però el màxim d’estels fugaços caurà durant la nit d’aquest dimarts, 8 d’octubre. Es preveu es pugui veure uns 20 meteors cada hora.

Què són els Dracònids?

Es tracta d’unes partícules molt petites, majoritàriament de pols còsmica, restes del cometa 21P/Giacobini-Zinner/Giacobini- Zinner. Quan entren en contacte amb l’atmosfera terrestre es cremen, fruit del fregament amb les partícules atmosfèriques i es generen així els estels fugaços.

El nom de Dracònids prové de la constel·lació de Dragó, ja que la trajectòria dels estels, vistos des de la Terra, semblen provenir des d’aquest punt del cel. Aquest fenomen astronòmic també es coneix com els Giacobínids, ja que l’astrònom que va descobrir el cometa que els origina va ser el Michel Giacobini.

El millor moment per veure’n serà durant les primeres hores de foscor, encara que en cauran durant tota la nit. Aquest dimarts el sol es pondrà a les 19.22 hores a Barcelona.

La llum de la lluna, que es troba en fase creixent, en dificultarà una mica la visió. També la formació d’alguns núvols que deixaran el cel mig enteranyinat.

Properes pluges d’estels: els Leònids i els Gemínids

La pluja d’estels dels Leònids arribarà al punt màxim el 18 de novembre i els Gemínids, que serà la pluja més intensa, es podrà veure el 14 de desembre.

Què cal per gaudir dels estels fugaços de la tardor

Aquesta tardor vindrà marcada per diferents cites astronòmiques. Les pluges d’estels seran fàcils de veure sense cap aparell específic i se’n podrà gaudir a ull nu, sobretot si ens trobem en zones amb poca contaminació lumínica, allunyats del centre de la ciutat.

Cal assenyalar que la temperatura mínima prevista per a la nit de dimarts a la part alta de la ciutat és de 14-15 ºC. Per tant, és aconsellable abrigar-se una mica.