Diverses entitats agroecològiques del Parc Natural de la Serra de Collserola demanen la legalització de la ramaderia al municipi de Barcelona, prohibida per una ordenança municipal des del 2001. Volen que l’Ajuntament modifiqui aquesta normativa perquè la ramaderia seria beneficiosa per potenciar la biodiversitat del parc i ajudaria a prevenir incendis forestals.

En tota l’extensió del parc hi pasturen quatre ramats d’ovelles provinents del Papiol, Moncada, Sant Feliu de Llobregat i Sant Just. Són ramats, però, que només pasturen al municipi de Barcelona de passada perquè no s’hi poden registrar. Ara, l’Ajuntament de Barcelona està estudiant poder instal·lar un ramat de cabres a la solana de Collserola ―a la part barcelonina―, que tindria un dels estables a Can Pujades, on fa anys que el demanen. Des dels serveis jurídics municipals estan buscant vies i valorant possibles modificacions de l’ordenança per permetre-ho.

Ramats d’ovelles per prevenir incendis

Actualment, el manteniment de les franges de prevenció d’incendis de Collserola es fa amb màquines desbrossadores, que no es poden utilitzar tot l’any ―a l’estiu pel risc d’incendi i tampoc en els períodes de nidificació― i que funcionen amb combustibles fòssils. Entitats com la Cooperativa de Consum Can Pujades, Arran de Terra o Ruralitzem, entre d’altres, demanen que es permeti la ramaderia extensiva professional perquè els ramats puguin pasturar per les franges de prevenció d’incendis i que, d’aquesta manera, el manteniment sigui més sostenible.

“Els ramats poden pal·liar el perill dels incendis forestals de forma més ecològica en un moment on cada vegada les onades de calor són més fortes i els boscos més precaris“, explica Damià Gibernet de Can Pujades. Una situació que, afegeixen des d’Arran de Terra, estalviaria a l’administració pública una part important dels recursos perquè substituiria parcialment la desbrossa mecànica.

Potenciar la biodiversitat amb l’apicultura

La proposta de la modificació de l’ordenança té el suport del Consorci del Parc Natural de Collserola. A més d’ovelles i cabres, també preveuria altres activitats ramaderes com l’apicultura: “En un moment de pèrdua de biodiversitat molt important i, a més, amb un perill d’extinció de les abelles molt greu, seria molt interessant que Barcelona apostés per l’apicultura”, explica Ana Correro, d’Arran de Terra.