Uns 200 veïns de fins a 30 col·lectius diversos de Vallcarca s’han concentrat aquest dissabte per dir “no” a la contaminació sota el lema “El fum ens mata”. Durant la manifestació han tallat el trànsit a l’avinguda de Vallcarca, un dels punts que consideren més conflictius de la zona. “S’ha de prioritzar el vianant i no la velocitat perquè l’avinguda ha de ser un carrer de barri i no una autopista“, explica Julia de Orovio de l’Associació de Veïns Som Barri Vallcarca.

Els concentrats critiquen també el soroll que generen la quantitat de cotxes que passen per la via. Per això exigeixen la reducció de carrils actuals a l’avinguda, i que passin dels quatre actuals a només dos. D’aquesta manera creuen que es podria reaprofitar l’espai per fer-hi un carril bici i ampliar les voreres.

També demanen pacificar zones properes a centres escolars com el carrer de Bolívar o la plaça de Lesseps. L’objectiu principal és reduir considerablement la contaminació ja que actualment, el protagonisme és, diuen, pel trànsit rodat.

Taller de màscares contra la contaminació

Les entitats, mares i pares concentrats, han creat diversos tallers i activitats per mostrar el rebuig als vehicles i a la contaminació. Per això han fet màscares que visibilitzen els problemes que genera la contaminació. L’activitat reivindicativa forma part de la campanya “El fum ens mata”. “No hem d’acabar així, hem de fer barris respirables”, diu Quiku Fernández, de AFA Escola Turó del Cargol.

vallcarca contra contaminacio

Davant d’aquesta situació, els veïns no descarten fer noves mobilitzacions de cara al març. De fet, han advertit que volen tallar l’avinguda de Vallcarca durant tot un dissabte.