L’estat del bosc de la serra de Collserola és “preocupant” en “certs punts” després del pas de la borrasca Gloria, segons han explicat els responsables del Consorci del Parc Natural. El temporal de vent i pluja intensos va causar la caiguda de fins a un miler d’arbres, l’aparició d’esvorancs i afectacions en camins i corriols. Al nucli urbà de Barcelona, el Gloria també va fer caure desenes d’arbres.

El consorci avisa que l’acumulació de la fusta caiguda dels arbres suposa un risc d’incendi perquè “incrementa el nivell de combustibilitat” del bosc i, alhora, “pot esdevenir un focus de creixement de certes plagues”. Per això, l’organisme ja està treballant per retirar els arbres caiguts i arranjar els camins, en especial els 211 km de pista que utilitzen els serveis de prevenció d’incendis.

Mesos de treballs per recuperar la normalitat

La resta de treballs duraran mesos i l’objectiu és haver tret tota la fusta “abans de l’època de més risc d’incendi”. En aquest sentit, el consorci està mirant d’aconseguir “una aportació econòmica extraordinària” per contractar una empresa que faci aquestes tasques. En paral·lel, també redactarà els projectes d’obra necessaris per rehabilitar els camins que hagin quedat malmesos.

Collserola Arbres Gloria

Els punts amb més afectacions són la zona del Baix Llobregat i les carenes del nord-est del parc (compreses entre els municipis de Cerdanyola del Vallès i Montcada i Reixac). Durant el pas del temporal Gloria, les estacions meteorològiques del Centre d’Informació del parc i de la zona de Cerdanyola van registrar 112,3 litres i 131 litres de precipitació, respectivament. Les ratxes de vent més violentes van arribar als 109 km/h.

Mirada cap a temporals futurs

Més enllà dels efectes del Gloria, els responsables del Parc Natural de Collserola volen “valorar les actuacions necessàries per aconseguir un bosc més resilient” davant de temporals futurs. Recorden que els estudis sobre el canvi climàtic avisen que els temporals violents “deixaran de ser anecdòtics” i seran més habituals.