La cooperativa Can Pujades demana construir un corral per acollir periòdicament les ovelles d’un ramat de Sant Just Desvern. L’objectiu és que els animals utilitzin l’estable com a punt de partida per pasturar per la zona, i netegin així les franges de protecció antiincendis per evitar possibles focs. La iniciativa té el suport del Consorci del Parc de Collserola, que, en els últims tres anys, n’ha construït dos més en altres municipis del parc.

El districte de Sarrià – Sant Gervasi té més de 50 hectàrees de franges de protecció contra incendis que es netegen periòdicament. Ara, aquesta feina la fan treballadors amb maquinària com desbrossadores o motoserres. La cooperativa Can Pujades proposa un mètode més tradicional: la pastura d’ovelles. Per això demanen que es construeixi un estable al recinte on tenen els seus horts comunitaris. “És una cosa testada en altres parcs naturals i que ha funcionat. Vam veure que aquest model es podria repetir a Collserola amb les seves limitacions perquè és un parc amb molt ús: hi ha gossos deixats anar, hi ha molta més pressió demogràfica…”, explica Salvador Ferran, membre de la cooperativa.

El Consorci del Parc de Collserola dona suport a la iniciativa ja que fa més de 20 anys que intenta recuperar els ramats d’ovelles al parc. Segons Joan Vilamú, tècnic de Servei de Medi Natural del consorci, “la prevenció d’incendis a través de la pastura és un mètode tradicional, molt menys agressiu. A més, es pot fer durant tot l’any, no com la maquinària forestal, que té restriccions d’ús a la primavera i a l’estiu”.

L’estable tindria un cost de 30.000 euros i seria el primer que es construiria al municipi de Barcelona. De moment però, tot i que l’Ajuntament va assegurar fa quatre anys que volia fomentar la pastura al Parc de Collserola per prevenir incendis, encara no hi ha fet cap inversió.