El districte de Sarrià – Sant Gervasi té més de 50 hectàrees de franges de protecció contra incendis que es netegen periòdicament. Ara, aquesta feina la fan treballadors amb maquinària com desbrossadores o motoserres. La cooperativa Can Pujades proposa un mètode més tradicional: la pastura d’ovelles. Per això demanen que es construeixi un estable al recinte on tenen els seus horts comunitaris. “És una cosa testada en altres parcs naturals i que ha funcionat. Vam veure que aquest model es podria repetir a Collserola amb les seves limitacions perquè és un parc amb molt ús: hi ha gossos deixats anar, hi ha molta més pressió demogràfica…”, explica Salvador Ferran, membre de la cooperativa.

El Consorci del Parc de Collserola dona suport a la iniciativa ja que fa més de 20 anys que intenta recuperar els ramats d’ovelles al parc. Segons Joan Vilamú, tècnic de Servei de Medi Natural del consorci, “la prevenció d’incendis a través de la pastura és un mètode tradicional, molt menys agressiu. A més, es pot fer durant tot l’any, no com la maquinària forestal, que té restriccions d’ús a la primavera i a l’estiu”.

L’estable tindria un cost de 30.000 euros i seria el primer que es construiria al municipi de Barcelona. De moment però, tot i que l’Ajuntament va assegurar fa quatre anys que volia fomentar la pastura al Parc de Collserola per prevenir incendis, encara no hi ha fet cap inversió.