ponsètia

La ponsètia o flor de Nadal (‘Euphorbia pulcherrima’) és una planta de la família de les euforbiàcies nadiua de Mèxic. En el seu lloc d’origen és un arbust o un petit arbre que pot arribar a fer fins a tres metres d’alçària. Les flors de la ponsètia són menudes, però el que en realitat s’acoloreix d’aquesta planta —de color vermell, rosa, blanc o groc— són les bractees, una mena de fulles modificades que s’associen a les flors. La ponsètia és una de les plantes que més veiem a les parades de qualsevol fira de Nadal (consulta els horaris de les fires de Nadal 2019 a Barcelona), com pot ser la fira de Santa Llúcia.

Per què la ponsètia acaba assecant-se dins de casa?

La ponsètia és una planta de clima tropical i com a tal necessita humitat ambiental elevada i permanent, així com temperatures suaus i força constants, normalment d’entre 10 i 25 ºC. La calefacció és l’enemic de la ponsètia, també dels avets de Nadal, perquè redueix notablement la humitat ambiental i apuja de forma excessiva la temperatura.

Com aconseguir fulles vermelles a la ponsètia

Si volem que la nostra ponsètia superi les Festes de Nadal convé situar-la en un lloc de la casa il·luminat, més fresc i allunyat de fonts de calor. És recomanable, d’altra banda, pulveritzar-ne les fulles i flors de manera regular. Segons els experts, cal regar-la prudentment, només el necessari, ja que la ponsètia detesta l’excés d’aigua. Es recomana el reg per immersió un cop per setmana.

flor de nadal

Què hem de fer amb la flor de Nadal després de les festes?

Moltes ponsèties acostumen a anar perdent fulles i flors de manera gradual després de Nadal, sobretot si no tenen les condicions ambientals adequades. En alguns casos acaben perdent-les pràcticament totes.

Se sol recomanar trasplantar-la a la primavera, quan comenci a brotar de nou. Si vivim a prop del mar, en zones de clima suau, una opció és  trasplantar-la al jardí o al balcó, en una zona il·luminada i més arrecerada. Si no disposem de jardí ni balcó, convé trasplantar-la i situar-la dins de casa en un racó ben il·luminat i càlid, on puguem controlar-ne les condicions i ambientals. També és necessari abonar-la adequadament.

La flor de Nadal és molt delicada i necessita molta llum solar a la primavera i a l’hivern, però no tolera gaire el sol directe a l’estiu i la tardor. Si volem que torni a florir generosa caldrà que, entre l’octubre i Nadal, disposi d’unes 14 hores de foscor per 10 hores de llum solar.

Tot i que la ponsètia es pot podar de manera parcial, especialment quan ha perdut les fulles i les flors, convé tenir present que en general és una planta poc tolerant a aquesta pràctica.

No és cap missió impossible

No és senzill, per tant, que la nostra flor de Nadal torni a mostrar les flors grans i ufanoses que tenia quan la vam comprar, ja que eren fruit de condicions ambientals molt concretes i controlades que van rebre als hivernacles.

En qualsevol cas, però, mantenir-la amb vida, i veure que fins i tot torna a florir, no és missió impossible si prenem un mínim de mesures i cures al llarg de l’any.