flor de nadal

La ponsètia o flor de Nadal (‘Euphorbia pulcherrima’) és una planta de la família de les euforbiàcies nadiva de Mèxic. De fet, en aquesta zona també es coneix com a flor de Pasqua. En el seu lloc d’origen és un arbust o un petit arbre que pot arribar a fer fins a tres metres d’alçària. Les flors de la ponsètia són menudes, però el que en realitat s’acoloreix d’aquesta planta —de color vermell, rosa, blanc o groc— són les bractees, una mena de fulles modificades que s’associen a les flors.

La ponsètia és una de les plantes que més veiem a les parades de qualsevol fira de Nadal, com pot ser la Fira de Santa Llúcia o la Fira de Nadal de la Sagrada Família.

Quina temperatura necessita la ponsètia?

La ponsètia és una planta de clima tropical i, per tant, necessita humitat ambiental elevada i permanent, així com temperatures suaus i força constants, normalment d’entre 10 i 25 ºC. La calefacció és l’enemic d’aquesta flor, per això és difícil mantenir-la amb les fulles vermelles ben vistoses durant les festes de Nadal a dins de casa, perquè redueix notablement la humitat ambiental i apuja la temperatura de forma excessiva.

Com mantenir la flor de Pasqua amb les fulles vermelles?

Si volem les fulles vermelles de la ponsètia i aconseguir que la flor de Pasqua superi totes les festes, convé situar-la en un lloc de la casa il·luminat, més fresc i allunyat de fonts de calor. És recomanable, d’altra banda, pulveritzar-ne les fulles i flors de manera regular. Cal seguir curosament els consells per evitar les fulles grogues a la planta.

Segons els experts, cal regar-la prudentment, només el que sigui necessari, ja que la flor de Nadal detesta l’excés d’aigua. Es recomana el reg per immersió un cop per setmana.

flor de nadal amb fulles vermelles

Què hem de fer amb la flor de Nadal després de les festes?

Moltes flors de Nadal acostumen a anar perdent fulles i flors de manera gradual després de Nadal, sobretot si no tenen les condicions ambientals adequades. En alguns casos acaben perdent-les pràcticament totes. Se sol recomanar trasplantar-la a la primavera, quan comenci a brotar de nou. Si vivim a prop del mar, en zones de clima suau, una opció és trasplantar-la al jardí o al balcó, en una zona il·luminada i més arrecerada.

Si no disposem de jardí ni balcó, convé trasplantar-la i situar-la dins de casa en un racó ben il·luminat i càlid, on puguem controlar-ne les condicions i ambientals. També és necessari abonar-la adequadament.

La flor de Nadal és molt delicada i necessita molta llum solar a la primavera i a l’hivern, però no tolera gaire el sol directe a l’estiu i la tardor. Si volem que torni a florir generosa caldrà que, entre l’octubre i Nadal, disposi d’unes 14 hores de foscor per 10 hores de llum solar.

És recomanable fer una poda a la ponsètia?

Tot i que la ponsètia es pot podar de manera parcial, especialment quan ha perdut les fulles i les flors, convé tenir present que en general és una planta poc tolerant a aquesta pràctica. No és senzill, per tant, que la nostra flor de Nadal torni a mostrar les fulles vermelles i no grogues i flors grans i ufanoses que tenia quan la vam comprar, ja que eren fruit de condicions ambientals molt concretes i controlades que van rebre als hivernacles. En qualsevol cas, però, mantenir-la amb vida, i veure que fins i tot torna a florir, no és missió impossible si prenem un mínim de mesures i cures al llarg de l’any.

Què vols saber del Nadal 2023?