temps eclipsi lluna 2022

Queda ben poc perquè es pugui veure l’eclipsi de lluna 2022 des de Barcelona. Serà dilluns, tot just abans de la sortida de sol. El temps a Barcelona ens ho posarà fàcil per poder veure aquest fenomen o els núvols dificultaran veure l’eclipsi?

Temps tranquil… però amb risc d’alguns núvols prims

Amb els mapes més actualitzats la pluja queda del tot descartada. El quid de la qüestió serà veure si els núvols entorpeixen la visió de l’eclipsi total de lluna de dilluns.

La majoria de models es decanten per la possibilitat que hi pugui haver algunes bandes de núvols alts. Ara bé, en general fan passar una primera banda de núvols fins a mitja matinada i una altra a partir de primera hora del matí. Per tant, hi podria haver una finestra de cel força serè coincidint amb l’hora de l’eclipsi.

En qualsevol cas, els núvols haurien de ser prou prims i dispersos per no entorpir gaire l’observació d’aquest espectacle astronòmic.

Tal com ha passat aquests últims dies, la temperatura al final de la matinada i a primera hora del matí serà gairebé estiuenca. Els termòmetres marcaran valors propers als 17-19 ºC poc abans de la sortida de sol.

La llum solar i l’altura de la Lluna, altres inconvenients de l’eclipsi a Barcelona

El fet que el màxim de l’eclipsi coincideixi just abans de la sortida del sol i just quan la lluna es pondrà, seran els altres hàndicaps per poder gaudir de l’espectacle.

En el moment inicial de l’eclipsi parcial (abans de les cinc de la matinada, quan l’ombra de la Terra comenci a tapar la Lluna), la Lluna se situarà només 13 º per sobre de l’horitzó. Serà poc, però probablement suficient com per poder veure l’inici de l’eclipsi des de diversos punts de la ciutat, tot i que probablement no a tot arreu.

Amb el pas dels minuts la Lluna s’anirà enfosquint, però també baixant a l’horitzó i, en el moment del punt màxim, tot just passades les sis del matí, se situarà només 3 º per sobre de l’horitzó, cosa que farà que, juntament amb les primeres llums del dia, sigui necessari pujar a indrets enlairats de Collserola o Montjuïc per intentar veure el màxim de l’eclipsi, sempre que els núvols ho permetin i que la nostra ubicació ens permeti veure un horitzó tan baix.

Des de Barcelona, caldrà mirar cap al massís del Garraf per intentar veure aquest esdeveniment, sentit sud-oest.