L’evolució de la temporada d’al·lèrgies depèn de diversos factors. El pronòstic que es fa a principis de primavera acostuma a ser indicatiu, però l’evolució de la temperatura al llarg de la primavera, així com la quantitat de pluja o la presència de vent acabaran de definir la realitat. La presència de força dies de pluja des de principis de març, combinat amb temperatures fresques i poca insolació a principis de primavera, han fet que actualment el paisatge verdegi arreu i que es registrin nivells màxims de diferents pòl·lens, el de la parietària, el roure o l’alzina.

Nivell màxim de pol·len de parietària

La pluja ha estat suficient a Barcelona i l’entorn metropolità per regar superficialment arbres i arbustos, però sobretot l’estat herbaci (herbes), el qual aquests dies —abans no arribi la calor— es mostra verd i ufanós arreu. Les herbes i les flors inunden aquests dies les carenes de Collserola, però també els parcs i les zones verdes de la ciutat de Barcelona. Actualment, el color verd encara predomina, per bé que la calor anunciada i la manca de pluja faran que, en breu, el verd comenci a apagar-se i comencin a sorgir les tonalitats grogoses, més típiques de l’estiu barceloní.

El butlletí setmanal de previsió de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya preveu que aquests pròxims dies (setmana del 9 al 15 de maig) manté el nivell màxim de pol·len de parietària (nivell 4 sobre 4) a Barcelona.

La parietària és una petita planta, de 30-100 cm d’alçària, que es caracteritza per la presència de pèls petits que no són urticants, però molt notables en el cas de les fulles, de tacte enganxós. Floreix gairebé durant tot l’any, sobretot de març a juliol.

La parietària és una planta comú a Barcelona que floreix durant moltes setmanes

El roure i l’alzina, també en nivell 4 sobre 4

Aquesta setmana també es troben en plena floració els roures i les alzines a Collserola, un fet que implica que també sigui màxim el nivell de pol·len d’aquests arbres (nivell 4 sobre 4).

Les inflorescències de les alzines, en plena floració a Collserola aquesta setmana

Convé recordar que d’alzines n’hi ha moltes a l’entorn de Barcelona. Segons un estudi del CREAF, l’alzina és l’arbre predominant al municipi de Barcelona, amb 313.372 unitats.

El pol·len de les gramínies, en augment

Les pluges de les darreres setmanes, combinades amb l’augment de les temperatures i l’arribada de dies assolellats, està fent que les herbes proliferin arreu, entre aquestes les gramínies.

Aquesta setmana la Xarxa Aerobiològica de Catalunya ha determinat que el nivell de pol·len de gramínies és mitjà a Barcelona i l’entorn metropolità (nivell 2 sobre 4). Pronostiquen, però, que la seva concentració continuarà augmentant al llarg dels pròxims dies.

Malauradament, els al·lèrgics a aquest tipus de pol·len encara hauran de patir els efectes de concentracions elevades durant unes quantes setmanes més, ja estadísticament és entre finals de primavera i mitjans d’estiu quan s’assoleixen les concentracions màximes d’aquestes herbes a Barcelona.

On podem consultar les previsions pol·líniques?

A Catalunya, la Xarxa Aerobiològica de Catalunya estudia des del 1983 la diversitat i els nivells de pòl·lens i espores de fongs de l’aire. Actualment es realitza a nou localitats en el cas de Catalunya: Barcelona, Bellaterra (UAB), Girona, Lleida, Manresa, les Planes de Son, Roquetes-Tortosa, Tarragona i Vielha.

Les dades es van processant i analitzant al llarg de la setmana i, finalment, els divendres, basant-se en els resultats obtinguts, s’elabora un butlletí de predicció de pol·len per a la setmana següent. El document de predicció setmanal es pot consultar per internet, però també es difon a través de les xarxes socials.