Exemplars de roure australià al carrer de Badajoz

Amb l’augment de les temperatures i l’aproximació de l’estiu, són diverses les espècies que floreixen a Barcelona. En general es tracta d’arbres forans, alguns d’ells de floració molt vistosa com la mèlia. Aquests dies comença a despuntar també la floració del roure australià (“Grevillea robusta”), un arbre de fulla perenne i de grans dimensions —pot fer de 18 a 35 metres— que ha anat guanyant protagonisme a la ciutat de Barcelona durant els últims anys. A Austràlia pot arribar a assolir els 50 metres.

Malgrat el seu nom, aquest arbre no té res a veure amb els roures que coneixem del gènere Quercus. El riure australià és un arbre forà, nadiu del sud-est d’Austràlia. Aguanta bé la sequera i el fred moderat, fins a -8 ºC.

El roure australià, un arbre de flors tubulars

El roure australià s’usa molt en jardineria a causa de la seva abundant floració groga i la seva ombra frondosa. Les fulles són compostes i de grans dimensions i recorden una mica les fulles de les falgueres. Les fulles són blanquinoses per darrera a causa de la presència de pèls, una característica que fa que adquireixin una tonalitat de verd platejat molt característica.

Entre mitjans de maig i mitjans de juny, les seves flors grogoses, daurades amb tocs rogencs, criden molt l’atenció. Les flors —tubulars— s’agrupen en inflorescències de 12 a 18 cm de llargada i s’orienten cap amunt, adoptant aspecte d’un raspall. Es tracta de flors que generen una gran quantitat de nèctar, una propietat que aprofiten les abelles.

Només floreixen de manera abundant els exemplars de més de deu anys d’edat.

Fulles i flors de roure australià. Font: Alvesgaspar (Viquipèdia)

Les seves fruites són seques, de color negre, en forma d’arc, de fins a dos centímetres i amb un fi ganxo corbat. Quan arriba l’hivern, les fruites s’obren i alliberen una o dues llavors alades que es dispersen gràcies al vent.

Fruites de roure australià

La seva fusta és de bona qualitat, resistent a la humitat i triga molt a podrir-se. Se’n fan instruments musicals, entre aquests la guitarra.

On trobem roures australians a Barcelona?

En trobem un exemplar catalogat a la via Augusta, de 17 metres d’alçària i nascut el 1914, i un altre als Jardins dels Drets Humans, a Sants-Montjuïc.

A banda, n’hi ha diversos d’alineats al carrer de Badajoz, també en podem veure al carrer de Bilbao, al carrer de Tànger, al carrer del Clot, a l’avinguda de Vallcarca o al carrer del Marroc i de les Corts, entre d’altres.