Des de principis d’any, la Biblioteca Collserola – Josep Miracle ofereix un servei pioner a Barcelona: el préstec de llavors. Tal com es fa amb un llibre, l’usuari de la biblioteca ha de tornar les llavors després d’haver-les utilitzades, però en aquest cas no seran les mateixes, sinó les noves llavors que sortiran de les verdures que s’hagin plantat.

Guardar llavors i compartir-les s’ha fet tota la vida entre pagesos i horticultors, però ara la biblioteca de Vallvidrera ho posa a disposició de tots els veïns per preservar les espècies autòctones i també per apropar els veïns al món de la pagesia.

Objectiu: preservar les varietats autòctones

El tomàquet de Can Mandó o el del pepito de les Planes són algunes de les varietats locals que es poden aconseguir a la biblioteca de Vallvidrera. A més de les llavors i tota una secció de llibres dedicats a l’horticultura, l’equipament també ofereix formació i assessorament per als futurs horticultors: “Hem fet diversos tallers al voltant del tema de les llavors, per explicar com fer planter o guardar llavor, per exemple, i ajudar així els usuaris que s’estan iniciant en aquest món”, explica Núria Flò, directora de la Biblioteca Collserola – Josep Miracle.

Algunes llavors de varietats autòctones de Collserola i entorns disponibles a la biblioteca de Vallvidrera

40 usuaris en contracte

La nova iniciativa del Bibliollavors ha tingut molt bona acollida i ja són una quarantena els usuaris de la biblioteca que s’han animat a participar-hi. Fins i tot, n’han guanyat de nous i alguns de fora de Vallvidrera, com ara de Molins de Rei o de Sant Cugat.

El Carles González és veí del barri i ha decidit utilitzar aquest servei per cultivar les varietats autòctones que li ofereix la biblioteca. Primer ha fet planter de les llavors i després ho ha plantat a l’hort que comparteix amb els seus veïns. Explica que cuidar l’hort el relaxa i li permet menjar fresc en el seu dia a dia.

Un veí de Vallvidrera planta tomaqueres de varietats autòctones de Collserola

Per poder fer préstec de llavors, els usuaris han de signar un contracte i comprometre’s a tornar-les a la biblioteca: “Un cop has collit els tomàquets, a l’hora que te’ls menges, n’obres un parell que siguin dels més macos, en treus les llavors amb compte, les deixes en un tovalló i les deixes assecar i les tornes a la biblioteca que te les va cedir”, explica González, que ha rebut formació de la biblioteca.

Per tirar endavant aquest projecte, han estat essencials l’impuls de la directora de l’equipament, Núria Flò, que va treure la idea d’una biblioteca d’Estrasburg, però també Damià Gibernet, veí de Vallvidrera i defensor entusiasta de les varietats locals. Ell ha ofert bona part del seu banc de llavors a la biblioteca i la resta provenen del projecte Esporus de l’associació L’Era, que també col·laboren activament amb la iniciativa.