eclipsi total de lluna 2022
font: Institut Geogràfic Nacional

L’astronomia té una data important al calendari més proper. El dilluns 16 de maig del 2022 Barcelona viurà un eclipsi total de lluna, perfectament visible sempre que el temps i els núvols ho permetin. Caldrà matinar abans de l’albada per poder gaudir d’aquest espectacle.

Caldrà matinar per veure’l abans no surti el sol

L’eclipsi total de lluna s’iniciarà de matinada i tindrà el màxim just amb la sortida de sol i amb una lluna molt baixa en l’horitzó. El fenomen anirà en augment de forma gradual i començarà a partir de les 3.30 h, moment en què s’iniciarà la part penumbràtica de l’eclipsi. A partir de les 4.27 h veurem com, a poc a poc, l’ombra de la Terra va tapant la Lluna, fins a arribar a tapar-la del tot entre les 5.30 h i la sortida de sol, poc després de les 6.30 h. El punt màxim el tindrem a les 6.11 h.

L’horari de l’eclipsi total de lluna a Barcelona

  • A les 3.32 hores s’iniciarà l’eclipsi penumbràtic a Barcelona (un petit enfosquiment d’una part de la lluna)
  • A les 4.47 hores començarà l’eclipsi parcial de lluna. L’ombra de la Terra anirà tapant progressivament la Lluna
  • A les 5.29 hores tindrem l’inici de l’eclipsi total: tot el disc de la Lluna quedarà cobert per l’ombra
  • A les 6.11 hores tindrem el punt màxim de l’eclipsi total
  • A les 6.34 hores la lluna haurà marxat per l’horitzó i sortirà el sol. Fi de l’eclipsi a Barcelona

Com es veurà la lluna?

Cal dir que es tracta d’un eclipsi en què no veurem desaparèixer del tot el nostre satèl·lit natural, la Lluna. De fet, la veurem certament molt enfosquida, però si ens hi fixem bé trobarem que es podran distingir tonalitats vermelloses en el disc lunar.

Recorda que caldrà matinar i que el moment de més foscor de la Lluna produïda per l’ombra de la Terra arribarà poc abans de la sortida de sol.

Cap on hem de mirar des de Barcelona?

La lluna la tindrem molt poc elevada per sobre de l’horitzó. Des de Barcelona, haurem de dirigir la vista cap al sud-oest. Per fer-nos-en una idea, hauríem de buscar visualment el massís del Garraf o l’Ordal per poder veure l’eclipsi de lluna.

El fet de tenir la Lluna molt baixa pot dificultar la visibilitat des dels carrers de Barcelona. Malgrat tot, guanyant una mica d’altura o en llocs molt oberts serà fàcil poder gaudir de l’espectacle abans no marxi la Lluna i la llum solar n’impedeixi la seva visió.

No cal cap mena de precaució

En ser un eclipsi de lluna, no caldrà prendre cap tipus de precaució. L’eclipsi es podrà veure a ull nu i, això sí, es veurà millor des de llocs enlairats i amb poca contaminació lumínica més que des de la ciutat.

Malgrat tot, l’eclipsi també serà visible des de Barcelona, sempre que els núvols permetin veure aquest esdeveniment.