Foto: Xavi Cabo

Que el 2020 és un any de rècords meteorològics ho tenim ben comprovat, però ara, l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), ha confirmat que el primer semestre de l’any se situa en la segona posició dels anys més càlids de la història a tot el món. El semestre més càlid de tots va ser el 2016, amb només 0,05 ºC més que enguany.

Si ens fixem amb Barcelona, el Servei Meteorològic de Catalunya va confirmar fa uns dies que aquests primers sis mesos del 2020 van ser els més càlids, entre el 1991 i el 2020.

Maig i juny excepcionals

El mes de juny va ser el segon juny més càlid des que se’n tenen dades, encara que en àmbit local, segons els registres de l’Observatori Fabra, aquí va ser el primer més fresc dels darrers 12.

El maig va ser el més càlid mai no registrat a tot el món. També va ser així a l’Observatori Fabra.

Els mesos de gener a maig del 2020 van ser càlids a Barcelona, per sobre de la temperatura mitjana de cada mes. L’abril va registrar més d’un grau per sobre de la mitjana climàtica.

Inici d’any de contrastos mundials

L’OMM ja va alertar, en acabar el primer mes de l’any, que el 2020 començava amb temps d’extrems a diferents punts del planeta: “Fred perillós a Amèrica del Nord, calor i incendis forestals a Austràlia, altes temperatures i precipitacions en algunes parts de l’Amèrica del Sud i fortes nevades als Alps i l’Himàlaia”. En àmbit local recordem que va ser el mes del temporal Gloria a Catalunya.

Al febrer l’OMM va alertar de la tendència a l’escalfament dels mesos de febrer dels darrers anys i, si ens centrem amb el que va passar aquí al febrer, destaca el fet que més de la meitat de les nits fossin més pròpies de la primavera que no pas de l’hivern.

A més, els models meteorològics ja van alertar fa uns mesos que hi havia un 75 % de possibilitats que aquest any fos el més càlid de la història. De moment, tot sembla indicar que aquesta predicció no serà errònia i que l’escalfament global segueix molt vigent, malgrat la davallada de contaminants atmosfèrics durant el confinament per la covid-19.