Foto: @meteoselmagui

Aquest dijous de matinada ha caigut un bon aiguat a molts barris de Barcelona, que ha deixat més de 70 litres per metre quadrat a Sant Andreu. També ha estat significativa la pluja que ha caigut al litoral del Garraf i del Baix Llobregat.

Xàfecs sense tempesta, per què?

Els xàfecs que s’han format durant la matinada d’aquest dijous solen produir-se de tant en tant a l’estiu. Si s’haguessin format durant la tardor, amb les capes intermèdies de l’atmosfera més fresques que ara a l’estiu, llavors s’haurien pogut gestar algunes tempestes.

Per contra, a les capes baixes de l’atmosfera s’hi ha produït el que en meteorologia s’anomena convecció càlida o pluja càlida. Aquest fenomen es correspon amb la quantitat d’energia que té una massa d’aire més calent que el seu entorn i que ascendeix per formar la convecció dels núvols i possibles patacs d’aigua. Es tacta d’una forma d’inestabilitat atmosfèrica que afecta les capes baixes de l’atmosfera quan una massa d’aire més freda se superposa amb una de més càlida. Llavors la massa d’aire més inestable ascendeix per la diferència de pressió i crea núvols de pluja.

Durant la nit i matinada d’aquest dijous ha bufat xaloc (vent del sud-est) a Barcelona, que ha facilitat l’entrada d’humitat a la primera línia de la costa, amb el fenomen de rebuf. A més, l’escalfor atmosfèrica (dimecres hi va haver fins a 29 ºC a la ciutat) i del mar (es troba a 26 ºC), ha contrastat amb una massa d’aire més fresca que ha arribat a l’atmosfera. La suma de tots aquests ingredients meteorològics han facilitat la convecció de l’aire i la formació de xàfecs intensos.

Temperatura de setembre o octubre

Aquest estiu està sent poc calorós a Barcelona: la temperatura mitjana de juny va ser inferior a la mitjana mensual i aquest juliol, de moment, s’està comportant dins dels paràmetres habituals. Tanmateix, gràcies a la pluja, ha estat la primera nit d’aquest estiu que s’ha aconseguit baixar dels 20 ºC a alguns barris del centre de la ciutat.

La convecció càlida facilitarà la formació de núvols durant bona part d’aquest dijous, però sense pluja. La inestabilitat ha disminuït per la falta d’aire fresc a les capes intermèdies i altes de l’atmosfera. Els valors més alts del dia es preveu que no superin els 26 graus a Barcelona. Si aquesta predicció es compleix serà el dia més fresc de l’estiu, de moment.