Imatge curiosa a Sant Andreu: ha crescut un arbre al terrat d’una nau del recinte de la Fabra i Coats. Es troba a la cantonada del terrat de la nau K, coneguda pels extreballadors de la fàbrica de filatures com la burra. Segons els Amics de la Fabra i Coats, aquest edifici de dues plantes fa uns 15 anys que està tancat sense ús i, per tant, sense cap manteniment.

Un arbre que passa desapercebut

Alguns treballadors i usuaris del recinte de la Fabra i Coats no eren conscients de l’existència d’aquest arbre malgrat ser-hi des de fa anys. Pere Fernández, president dels Amics de la Fabra i Coats, l’observa des de fa temps i ha vist com ha anat creixent perquè no s’ha fet cap manteniment a la nau. “S’hi ha anat acumulant la brutícia i, amb la pluja, ha anat creixent”, afegeix.

La nau K, on ha crescut la planta, era coneguda com la burra perquè hi havia dos generadors que, quan se n’anava la llum, generava electricitat a la fàbrica de filatures per fer moure la maquinària de la Fabra i Coats.

L’arbe és un auró americà i té uns 10 anys

Segons Ricard Llerins, especialista en arbres de Barcelona i autor del llibre ‘100 arbres singulars de la ciutat de Barcelona’, l’arbre es tracta d’un auró americà, una espècie invasora, té entre vuit i 10 anys i les arrels podrien arribar al mig metre. L’arbre podria haver crescut aquí a través de la pol·linització pel vent. “La llavor de l’auró americà pesa poc i podria haver arribat al terrat a a través del vent”, explica Llerins.

La llavor de l’auró americà pesa poc i podria haver arribat a la teulada a través del vent
Ricard Llerins, especialista en arbres de Barcelona

L’arbre té els dies comptats?

L’arbre desapareixerà aviat. El districte de Sant Andreu ha iniciat unes obres per adequar la nau i evitar despreniments de vidres i pedres mentre no se li dona cap ús. També s’aprofitarà per netejar el terrat on es troba l’arbre. Falta saber si també el retiraran. Segons Ricard Llerins, la planta es podria transplantar, però no deixa de ser una espècie relativament comuna.