La borrasca que ha d’afectar de ple Catalunya aquest dimarts i els pròxims dies ha fet activar, en fase d’alerta, els plans Inuncat i Ventcat de Protecció Civil per les previsions meteorològiques que apunten vent fort, temporal de mar i pluja que podria ser molt abundant en alguns llocs.

Malgrat que la situació es va començar a fer notar ahir a la tarda amb les primeres pluges a l’extrem sud del territori, aquest dimarts serà el dia clau d’una borrasca que podrà deixar molta aigua al territori i molta neu als Pirineus.

El matí de dimarts, la pluja concentrada al sud

Aquest dimarts la pluja s’anirà fent més general i abraçant tot el territori. De bon matí s’esperen pluges importants que podrien descarregar més de 100 litres i, fins i tot, amb algun aiguat a l’extrem sud de Catalunya. La nevada també podria ser destacable al massís del Port, però estrictament als cims.

A la resta tindrem molts núvols i algun primer plugim o pluja feble i desorganitzada.

El vent s’anirà enfortint i remenarà notablement l’estat de la mar, amb maregassa generalitzada i onades que podran superar els 2,5 metres.

La pluja escombrarà Catalunya durant la tarda de dimarts

La pluja abundant del matí avançarà de sud a nord a partir del migdia i acabarà escombrant tot el territori durant la tarda i nit. Serà probablement l’episodi més general associat a aquesta borrasca, però no l’últim.

Durant la tarda de dimarts seran possibles tempestes puntualment intenses a Barcelona i rodalia i la nevada es farà intensa especialment al Pirineu de Girona, però també a cotes mitjanes/altes, al voltant dels 1.700 m, més baixa a l’alt Pirineu.

El temporal marítim també s’anirà desplaçant cap al nord.

La pluja podrà deixar fins a més de 200 litres a l’extrem sud de Catalunya i també a l’Empordà.

No farà net més endavant

Tot i que la part més extensa i densa de pluja és molt probable que ens afecti dimarts, el cert és que continuarem amb la borrasca al damunt els propers dies, amb la part més freda en altura.

Això ens fa pensar que, tot i que hi haurà pauses, els ruixats i les tempestes continuaran descarregant a molts punts del territori en dies posteriors, especialment a les comarques de Barcelona, Girona i també Pirineus i Prepirineu on, aleshores sí, baixarà la cota de neu. Els dies amb més estones de paraigua seran dimarts i dimecres.

Avisos del Meteocat i Protecció Civil

En aquest sentit, i precisament per la situació meteorològica adversa que es preveu per a les properes jornades, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès diversos avisos per intensitat i acumulació de pluja, així com de vent i temporal marítim, especialment per a dimarts.

En conseqüència, Protecció Civil ha activat en fase d’alerta els plans Inuncat i Ventcat.

En el cas de Barcelona, el Meteocat avisa de la possibilitat de xàfecs intensos de més de 20 litres en 30 minuts, ratxes de vent de més de 70 km/h i onades de més de 2,5 m per a la jornada de dimarts.

Recorda que pots informar-te permanentment del que passarà al nostre portal i a @btveltemps.