Mapa geopotencial i isobàric previst per dimarts 23 novembre (GFS Wetterzentrale)
Mapa geopotencial i isobàric previst per dimarts 23 novembre (GFS Wetterzentrale)

Els mapes del temps continuen confirmant que la setmana vinent s’està cuinant ben moguda meteorològicament parlant: pluja generalitzada, neu a les muntanyes i temporal de mar de primer ordre.

A partir de dilluns, la posició de l’anticicló a les illes Britàniques i una zona d’altes pressions extensa al Mediterrani oriental implicaran un passadís “perfecte” perquè ens arribi una massa d’aire fred d’origen polar.

Mapa d’altura (500 hPa) i superfície previst per dilluns 22 de novembre a les 0 h. Font: GFS/Wetterzentrale

Aquesta massa freda quedarà pràcticament aïllada de la circulació general atmosfèrica i generarà una borrasca freda a la península Ibèrica, acompanyada de baixes pressions en superfície entre València i Balears que ens provocaran una situació de llevant.

Episodi de pluja que durarà quatre dies a Barcelona

Caldrà seguir amb atenció la posició final de la baixa en superfície i la seva trajectòria, però ara per ara plourà cada dia entre dilluns i dijous, amb algunes petites pauses o “finestres” sense precipitació.

La quantitat de pluja acumulada varia en funció dels models, però tots tenen un denominador en comú: serà una remullada amb cara i ulls a Barcelona, que podrà “maquillar” el dèficit hídric que acumulem a la ciutat.

El dia en el qual la pluja podrà caure de forma més abundant serà dimarts, a causa de la posició òptima de la borrasca en superfície.

Dimarts a la tarda la borrasca impulsarà vents de xaloc, carregats d’humitat cap a Catalunya. Font: Met Office
Mapa de pluja acumulada fins divendres al vespre, segons el model centre europeu de Meteored

Els models més optimistes, com el centre europeu de Meteored, ens marquen una acumulació de fins a 100 mm a Barcelona i a gairebé tota la costa i el prelitoral. En canvi, el model alemany GFS rebaixa aquesta quantitat acumulada fins als 40-60 litres a Barcelona. En qualsevol cas, siguin 50 o siguin 100 mm, serà una pluja que caurà prou bé i serà molt aprofitable per a la vegetació i els boscos de la serralada litoral, afectats per la greu sequera.

Nevada important als Pirineus

La irrupció d’aquesta entrada d’aire d’origen polar que després originarà la borrasca freda injectarà aire fred suficient com per provocar les primeres nevades que deixaran gruix a les zones de muntanya del país. Els últims models ens marquen que la massa d’aire serà una mica menys freda, per tant, amb una cota de neu més alta. Aquest és el preu que hem de pagar per tenir, a canvi, una massa més temperada i, per tant, més saturada d’humitat.

Amb els mapes sobre la taula, la cota de neu es mouria de mitjana entre 1.200/ 1.500 metres. Dimarts, fins i tot, podrà enfilar-se fins als 1.600 m o 1.800 m en alguns moments, però dijous podria baixar fins a 900 o 1.000 m.

Acumulació de neu fins dijous. Font: Meteoexploration

Les acumulacions de neu en alguns punts podran ser significatives. A les cotes mitjanes i altes dels Pirineus i Prepirineu es podran acumular més de mig metre de neu. Les zones més afavorides seran el vessant sud i el sector oriental: Alt Berguedà, Vall de Lord, Cadí-Moixeró, Alt Ripollès, punts de l’Alt Urgell o el sud del Principat d’Andorra. En aquests sectors, podrem acabar la setmana amb gruixos d’entre els 50 i els 100 cm de neu nova.

Al sector dels Ports també es podran acumular entre 15 i 30 cm de neu, i és l’indret on la cota de neu podria baixar més, ja que es trobarà més a prop del nucli fred de la DANA.

Pel que fa a la possibilitat de neu prop de Barcelona, podem intuir que en alguns moments nevarà al Montseny i allà es podrien acumular 5 o 8 cm de neu.

Temporal marítim amb onades de fins a 4 metres

Aquesta borrasca en superfície implicarà una alteració important de la situació marítima, amb onades que podran superar els 3 o 4 metres d’altura màxima a la costa barcelonina. Es tracta d’una situació de llevant i gregal que impactarà amb força en unes platges molt vulnerables i que ja han perdut força amplada durant els últims anys, especialment les del Maresme.

Formació d’una DANA a la península Ibèrica

Aquest temporal hivernal ens arriba per partida doble: a banda d’aquestes baixes pressions formades en superfície, tindrem una gota freda o DANA a les capes altes de l’atmosfera, que serà la responsable de nevades significatives a punts de l’interior peninsular, especialment a l’interior de la Comunitat Valenciana, al sistema Ibèric i al sistema Central.

Aquesta zona d’aire fred aïllada a les capes altes implicarà que la cota de neu pugui ser molt baixa en aquests sectors, i les acumulacions puguin ser significatives. A les províncies de Terol, Guadalajara i interior de Castelló els gruixos podran superar els 50 cm de neu i la cota podrà baixar fins als 600 o 700 metres.

Aquesta gota freda anirà pivotant per la península Ibèrica entre dilluns i dijous, moment en què el seu nucli es desplaçarà cap a Catalunya. Aleshores, s’eixamplarà per tot el Mediterrani occidental, entre Catalunya i Itàlia, i, finalment, quedarà absorbit novament per la circulació general atmosfèrica.