pi marítim
Exemplars de pi marítim parcialment secs a la serralada Litoral, aquest novembre.

Fa dies que les xarxes socials bullen parlant de la borrasca freda que ens afectarà aquesta setmana. La situació és d’allò més engrescadora per als aficionats a la meteorologia, pel fet de tractar-se d’una situació “de llibre” la qual tindrà continuïtat durant diversos dies. Al seu pas, la borrasca podrà deixar pluja abundant, neu a cota variable, vent, i un temporal marítim dur a tot el litoral mediterrani.

La pluja, però, també podrà servir per començar a eliminar el context de sequera que pateix el litoral i el prelitoral central català.

L’estat de la sequera a Catalunya

Per analitzar el grau de sequera s’utilitza l’índex de precipitació estàndard. Aquest índex permet avaluar el dèficit, o l’excés, de precipitació al territori per a una varietat d’escales temporals. Els intervals més curts —inferiors a nou mesos— són útils per estimar la humitat del sòl, un aspecte rellevant per a boscos, prats i sembrats.

Malgrat que els diversos episodi de pluja que ha viscut Barcelona i l’entorn metropolità han maquillat una mica els registres pluviomètrics, i que el bosc s’ha beneficiat de la pluja, la situació de sequera acumulada és encara greu i convé, més que mai, que plogui. I que ho faci bé.

Si ens fixem en el mapa del Servei Meteorològic de Catalunya que analitza els darrers nou mesos podem comprovar que la sequera encara es qualifica d’excepcional (colors vermells) a Collserola i a molts punts del litoral i prelitoral barceloní. En el cas de Barcelona hi ha observatoris.

Paradoxalment, hi ha regions de Catalunya on hi ha plogut força al llarg de les darreres setmanes i mesos, tot i que de forma irregular. La pluja ha estat mal repartida. En zones de l’Alt Berguedà, els dos Pallars, la Cerdanya i també cap a l’extrem sud del país, els registres pluviomètrics del present 2021 són ja notables, en alguns casos superiors a la mitjana.

Els embassaments, a nivells acceptables

Malgrat el context general de sequera a Catalunya, la irregularitat de les precipitacions des de fa més d’un any ha beneficiat alguns dels embassaments del nord del territori.

Els pantans catalans mantenen nivells acceptables en general, tot i que hi ha molta disparitat pel que fa al volum d’aigua acumulada.

Segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua, els embassaments de les conques internes —que abasteixen d’aigua Barcelona i l’entorn metropolità— es troben actualment al 63 % de capacitat, 21 punts per sota del volum d’ara fa exactament un any (84%), nou punts per sota la mitjana dels darrers 10 anys per aquestes dates (72 %).

Un dels pantans que es troben més plens són els de Sant Ponç i Foix (87 %), Susqueda (76 %) o la Baells (65 % de capacitat).

Els embassaments de la conca de l’Ebre es troben de mitjana al 56 % de la totalitat, força per sota del 79 % d’ara fa exactament un any.

Registres d’entre 50 i 100 litres de precipitació acumulada a Barcelona

Els models continuen apostant per una situació de vents humits de xaloc afavorits per la posició de la borrasca freda entre dimarts i dimecres. Es tracta d’un tipus de situació molt beneficiosa pel que fa a la possibilitat d’acumular registres de precipitació importants a bona part de Catalunya, sobretot en zones on el relleu pugui incrementar-ne encara més els registres.

La majoria de models meteorològics apunten que la capital catalana podria recollir entre 50 i 100 litres de pluja al llarg de la setmana. Esperem que així sigui, la pluja urgeix més que mai.