Novembre de 1999. Un gran embossament d’aire fred es comença a despenjar cap al centre d’Europa. Aparentment, lluny de casa nostra. Però finalment, entre el 21 i el 22 d’aquell any, se’ns tira literalment al damunt. Es tracta d’una massa d’aire freda extraòrdinariament freda tenint en compte que era novembre. A 1.500 m la temperatura a la vertical de Barcelona era de -5 ºC i, als Pirineus, al voltant de -10 ºC. Es tractava d’una massa d’aire aparentment seca, però va aparèixer el fenomen del rebuf per obsequiar-nos amb un diumenge memorable que els que tenim ja uns anys encara recordem com si fos ahir.

Un diumenge inusual

A les 10 del matí del diumenge 21 de novembre de 1999 van començar a caure els primers flocs de neu a la part alta de Barcelona. A poc a poc, però, tota la ciutat va quedar coberta d’una capa blanca que va arribar a tenir uns cinc centímetres de gruix. La nevada de 1999 va durar dues hores i mitja i va deixar irreconeixibles alguns espais de la ciutat, com la platja de la Nova Icària. El fet que fos diumenge va fer que molts barcelonins sortissin al carrer per gaudir-ne, lluny del col·lapse que va causar la neu en altres ocasions, com la nevada del 8 de març de 2010.

Eliseu Vilaclara, cap de l’Àrea de Predicció del Servei Metereològic de Catalunya en aquella època, va explicar que no hi havia constància de “cap nevada que hagués agafat” un mes de novembre a Barcelona durant tot el segle passat. L’Ajuntament va activar el dispositiu d’emergències i va haver de tallar algunes carreteres al trànsit, com la de Vallvidrera, l’Arrabassada i el túnel de la Rovira. El regidor socialista José Cuervo, que acabava d’entrar a l’Ajuntament, va recomanar als veïns “no treure les escombraries al carrer” perquè si acabava glaçant els serveis de recollida i d’emergències de la ciutat no tinguessin “alguna dificultat”.

Darrerament hem tingut més episodis de neu. A la gran nevada de 2010 podem afegir l‘episodi del 2013, la neu del 2015 o les repetides nevades del gloriós 2018.

Recordes què feies aquell dia?

Estem recollint les vostres històries d’aquell 21 de novembre de fa 22 anys. Si vols, pots mencionar-nos a Twitter i respondre amb les teves vivències de la nevada del 1999.