Els amants dels arbres i de la natura urbana estan d’enhorabona ja que, des de fa ben poc, un nou llibre recull una bona part dels arbres que poblen els carrers i jardins de Barcelona. El llibre ‘100 arbres singulars de la ciutat de Barcelona’ té més de 300 pàgines i 721 fotografies.

portada del llibre
Portada del llibre. Autor: Ricard Llerins

L’autor d’aquest llibre és en Ricard Llerins, apassionat de la botànica i autodidacte. L’autor ha fet 700 km en dos anys per tal de visitar centenars d’arbres i n’ha mesurat fins a 650 exemplars.

Malgrat això, Llerins destaca que encara falten exemplars per inventariar: els que viuen en jardins o patis privats de la ciutat. És per això que l’autor anima els lectors a compartir informació en cas de localitzar algun altre arbre d’interès.

Els cent arbres més singulars de Barcelona

El llibre recull cent arbres singulars de Barcelona, dels quals 33 formen part del càtàleg d’arbres d’interès local de l’Ajuntament de Barcelona. Llerins no s’ha centrat, així doncs,  només en els arbres catalogats, actualment 146, ja que un dels objectius del llibre és donar a conèixer altres arbres que no estan protegits però que bé mereixerien ser-ho.

Cadascun dels cent arbres disposa d’una fitxa en què consten les dades tècniques de l’exemplar: nom, localització, alçària, perímetre, etc. A banda, es descriuen les característiques de l’espècie i l’exemplar, i s’esmenta on podem trobar més arbres d’aquella espècie en concret. La informació es completa amb un munt de fotografies.

El pinsap de les Llars Mundet, la sequoia del Parc del Laberint, l’om de Sibèria de Diagonal Mar, l’eritrina dels Jardins del Teatre Grec o l’arbre de l’amor del Parc de la Ciutadella són tan sols alguns dels molts arbres que es tracten en detall dins del llibre.

pàgina interior
Pàgina interior del llibre

Els arbres més grans de Barcelona

A la part final del llibre hi trobem informació tècnica realment interessant i destinada als més curiosos. A banda d’una llista amb els arbres declarats d’interès local per l’Institut Municipal de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Barcelona, hi ha un apartat que recull els arbres de la ciutat que fan més de tres metres de perímetre a 1,3 m d’alçària.

En aquesta llista podem comprovar, a tall d’exemple, que al Parc de la Ciutadella hi viu una bellaombra immensa, de 15 metres de perímetre, o bé que davant de l’Hotel Juan Carlos I hi podem trobar una olivera de més de 5 m de circumferència.

Exemplars poc freqüents a Barcelona

Un apartat realment interessant del llibre és l’extensa recopilació d’arbres i plantes rars que viuen a Barcelona. En aquesta secció hi trobem una exhaustiva llista alfabètica dels més poc habituals de la ciutat, i el més interessant, on els podem trobar.

exemplar de faig
Exemplar de faig als Jardins de Martí i Codolar

Gràcies a aquest recull podem saber, per exemple, que als Jardins de Martí Codolar hi podem veure faigs, que a Barcelona podem localitzar-hi diversos exemplars d’avet del Pirineu, que al jardí de la Universitat de Barcelona hi podem trobar canya de sucre, que al Jardí d’Aclimatació hi podem localitzar el pistatxer o festuc, o bé que al carrer Maresme, en un jardí privat, hi podem trobar un xirimoier, un arbre propi del Perú, l’Equador i del nord de Xile.

La part final del llibre també reuneix diverses rutes d’arbres singulars per la ciutat de Barcelona.

Encara manca sensibilitat vers els arbres

El llibre pretén millorar la coneixença dels arbres dels barcelonins.

Llerins destaca que la gent no valora prou les virtuts dels arbres a la ciutat: la disminució de la temperatura i la contaminació, entre moltes d’altres, i que sovint només se’n ressalten els defectes o aspectes negatius: “A la resta d’Europa en general s’aprecia més la natura que a Espanya o Barcelona”.

Recorda, finalment, que “a més d’útils per a l’home i la resta dels éssers vius, els arbres són bonics i val la pena admirar-los i protegir-los”.