anomalia temperatura
Anomalia de temperatura en superfície dilluns 25 de febrer al migdia. Fins a 10 graus inferior a la normal al Sàhara. Font: WXCHARTS/ METDESK

Fa dies que Barcelona gaudeix de temperatures pràcticament primaverals —impròpies per a les dates—, un fet que també estan vivint àmplies zones de l’oest del continent europeu, sobretot els països de la façana atlàntica.

El termòmetre dissabte va tornar a superar la marca dels 20 ºC a Barcelona, però els darrers dies també han anotat temperatures anòmales en d’altres capitals europees. Divendres, 22 de febrer, a tall d’exemple, París va assolir una màxima de 18 graus,  dissabte Londres en va anotar 16 ºC,  Bordeus 22 ºC, i es van registrar valors de fins a 16 ºC en algunes localitats d’Escòcia o de fins a 12 ºC a les costes de Noruega.

mapa isobàric
Mapa isobàric d’aquest diumenge, 24 de febrer. L’anticicló protagonista al centre i l’oest d’Europa. Font: Westwind.ch/GFS

La causa de tot plegat rau en l’assentament d’un potent anticicló al centre d’Europa. Les altes pressions fa diverses jornades que bloquegen el pas habitual de pertorbacions procedents de l’Atlàntic i, de retruc, afavoreixen l’entrada de vents del sud, molt càlids, a tots els nivells i en alguns moments acompanyats de pols del desert en suspensió.

El fred, per contra, queda ancorat a l’est d’Europa i s’escola pel Mediterrani oriental fins al nord d’Àfrica.

anomalia de temperatura a 850 hPa
Anomalia de temperatura (ºC) a 850 hPa (1.500 m) prevista per dimarts 26 de febrer al migdia. Font: Meteociel.fr/ GFS

Neu al desert del Sàhara

La setmana s’iniciarà amb poques novetats pel que fa al temps a Catalunya. Els mapes anuncien que l’anticicló europeu es mantindrà com a mínim fins dimecres en la mateixa posició, un fet que mantindrà el termòmetre per la banda alta als migdies al nostre entorn, però que continuarà bombejant aire fred a l’est d’Europa i en punts del Mediterrani oriental.

Com a curiositat cal destacar la presència d’una potent borrasca i d’aire fred en altura entre Tunísia, el nord-oest de Líbia i l’est d’Algèria implicarà precipitacions en aquest entorn sobretot entre dilluns i dimecres. Les baixes temperatures afavoriran, probablement, que la neu pugui arribar a emblanquinar en alguns moments sectors elevats del Sàhara oriental i l’est de l’Atlas, un fet poc habitual però no pas excepcional.

La neu també serà protagonista durant els propers dies a Rússia, Turquia o Grècia, entre d’altres punts de l’est del continent.

A Catalunya de moment no s’entreveuen novetats a mitjà termini, a banda d’un lleuger increment de la inestabilitat coincidint amb l’arribada del proper cap de setmana.

mapa previsio de neu
Mapa d’acumulació de neu entre diumenge, 24, i dimecres, 27 de febrer. Font: Tiempo.com/ ECMWF