Aquest dimecres a la tarda el Ple del Parlament ha aprovat el Decret llei 16/2019, del 26 de novembre, de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls de les energies renovables. El text agilitza la implantació d’energies eòlica i fotovoltaica, i ajusta diversos aspectes de la Llei del canvi climàtic que havien estat declarats anticonstitucionals pel Tribunal Constitucional, a l’estiu.

El diputat d’ERC, Ferran Civit, va afirmar que “és necessari avançar cap a un model energètic que prioritzi l’energia distribuïda per sobre la transportada, un model quilòmetre zero per guanyar en sobirania energètica”, i ha afegit que, “ara mateix, Catalunya és un desert renovable”.

Amb aquesta legislació es preveu, per exemple, facilitar la instal·lació de plaques solars a moltes comunitats de veïns.

També s’ha aprovat una comissió de seguiment de l’emergència climàtica. Amb aquestes mesures es vol seguir impulsant l’Agenda 2030 i eliminar traves administratives per implantar nous projectes d’energia renovable.

L’objectiu principal és aconseguir que el 2030 les energies renovables aportin el 50 % de la demanda elèctrica catalana. Actualment, només el 20,5 % de l’energia que es consumeix a Catalunya prové d’energies renovables.

Catalunya perd posicions

Dins l’estat, Catalunya va ser pionera a l’hora d’instal·lar sistemes d’energia renovable, però des de llavors ha perdut posicions i actualment la comunitat més ben posicionada és Castella i Lleó, on el 78 % de l’energia que es consumeix és d’origen renovable. Amb el nou marc normatiu català s’espera que molts projectes eòlics i fotovoltaics s’ubiquin aquí.

Segons dades de l’Institut Català d’Energia, l’any 2018 es va produir 44.717,3 GWh d’energia bruta. La principal font va ser nuclear, amb un 49 % de la producció total. Si ens fixem només amb les energies renovables, que només representen entorn del 20,5 % del total d’energia elèctrica produïda, les principals fonts són la hidroelèctrica i l’eòlica, amb una producció del 12,4 % i del 6,3 %, respectivament.

Mesures ambientals també a l’Ajuntament

Aquest dimarts també es va presentar l’ordenança de la zona de baixes emissions 2020.