onada de calor catalunya
temperatura màxima prevista pel model GFS per a dissabte. Font: windy.com

Arriba una onada de calor a Catalunya a partir d’aquest dimecres, un episodi que serà força durador i que no acabarà, com a mínim, fins entrada la setmana vinent.

Gairebé una setmana d’onada de calor a Catalunya

Els models de predicció per conjunts indiquen que, amb tota probabilitat, l’onada de calor que arribarà a Catalunya s’allargarà tot el que queda de setmana i probablement algun dia més.

Meteograma per als propers dies a Barcelona. La línia blanca indica la temperatura mitjana dels escenaris i només comença a baixar a partir de dilluns vinent. Font: wetterzentrale

A hores d’ara, tenim cinc dies garantits d’onada de calor a l’interior de Catalunya que en podrien ser fins a set si, com alguns models indiquen, s’allargués fins dimarts.

Tot i això, l’escenari més probable indica una desinflada de la calor a partir de dilluns vinent i, molt especialment, a partir de dimarts, amb l’arribada d’una massa d’aire més fresc.

Avisos oficials per onada de calor

L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha emès ja un avís especial per onada de calor que anirà actualitzant diàriament i en el qual es mostren les províncies que podran ser afectades per aquesta onada de calor, entre les quals, Lleida i Girona.

Avís per onada de calor de l’AEMET previst per a dijous

Tot i això, en el seu mapa d’avisos per dijous queda clar que l’afectació serà molt gran a tota la península i només quedaran fora de l’onada de calor el litoral cantàbric (un món a part en aquesta situació) i el litoral Mediterrani, on si bé és cert que els valors de temperatura probablement no permetran parlar obertament d’onada de calor, la xafogor serà altíssima.

També el Meteocat ha emès ja nombrosos avisos relacionats amb l’onada de calor, que s’iniciaria aquest mateix dimecres a les comarques del pla de Lleida i s’estendria dijous a la resta de les comarques interiors i també el Pirineu.

Avís per onada de calor del Meteocat per a dijous, 12 d’agost

L’avís, amb un perill màxim de 5 sobre 6 augura un episodi extens i també durador, com a mínim fins diumenge.

Igual que l’AEMET, el Meteocat també deixa fora la costa, on la temperatura (la variable que té un llindar que s’ha de superar per poder parlar d’onada de calor) va lligada més al règim de vents local que no pas a la situació sinòptica en si.

Valors corresponents als percentil 98. Són els registres de temperatura que s’han de superar durant tres dies o més per poder parlar d’onada de calor. Font: Meteocat

Protecció civil activa el Procicat per l’onada de calor

En coordinació amb el pronòstic del Metocat, Protecció Civil ha activat ja el Procicat en fase d’alerta per onada de calor ateses les elevades temperatures que es podran registrar a partir de dimecres i ben bé com a mínim fins diumenge o dilluns.

A més a més, ha activat una alerta del pla Infocat davant l’augment notable del risc d’incendis forestals els propers dies a casa nostra.

Un pronòstic tòrrid i roent

La calor desmesurada començarà a notar-se aquest dimecres, com hem dit, especialment a les comarques interiors, on ja podrem fregar els 40 ºC.

El vent de component sud i est farà que la temperatura no pugi tant arran de mar però que la xafogor sigui molt elevada.

Ens esperen nits tòrrides de molt mal dormir. Nits en què serà difícil baixar dels 25 ºC tant a la costa com a d’altres indrets de l’interior o de llocs enlairats del prelitoral i alguna nit durant el cap de setmana en la qual podria ser difícil baixar fins i tot dels 30 ºC. Serien oficialment les primeres nits roents.

El tret de sortida d’aquestes nits d’especialt mal dormir serà ja la propera nit, quan és probable que molts registres a Barcelona no baixin dels 26/27 ºC i amb una humitat altíssima. Les nits tòrrides no acabaran com a mínim fins la nit de diumenge a dilluns, inclosa.

Més de 40 ºC a l’interior de Catalunya

L’onada de calor podrà deixar nombrosos registres de més de 40 ºC, ja no només a la península, sinó també a bona part de l’interior de Catalunya o fins i tot el prelitoral.

Els models donen el seu punt màxim coincidint amb el cap de setmana, amb alguns registres màxims pronosticats al voltant dels 42/44 ºC al pla de Lleida.

Qui sap si som davant d’un episodi que ens podria deixar el rècord històric de calor a Catalunya que, de moment, amb dades del Meteocat ostenten els 43,8 ºC d’Alcarràs i els 43,6 ºC d’Artés durant l’onada de calor del juny de 2019.