(ACN) El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avisat que l’onada de calor que afectarà Catalunya a partir de dimecres suposa un “perill extrem d’incendis”. Per aquest motiu, Aragonès ha fet una crida a la ciutadania perquè actuï amb responsabilitat. En el mateix sentit, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha admès que el risc és el més elevat dels últims 18 anys, i que l’onada de calor que afecta Grècia i Turquia ve cap a Catalunya.

Jordà ha alertat que “si un incendi crema, el podem apagar i fer-hi front”, però ha avisat que “si en són molts, serà molt difícil”. La consellera ha remarcat que Catalunya patirà elevades temperatures, de més de 40 graus, una humitat molt baixa i una sequera extrema. Per aquest motiu, ha insistit que “cal minimitzar l’activitat a la muntanya” i ha afegit que “són dies de platja”.

El Barcelonès, entre les comarques més afectades

L’afectació principal serà a les comarques de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, la Noguera, la Segarra, el Segrià, el Solsonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

L’afectació parcial es concentra a les comarques de l’Alt Camp, l’Alt Empordà, l’Alt Urgell, el Baix Empordà, el Baix Penedès, el Berguedà, la Conca de Barberà, les Garrigues, el Gironès, el Maresme, el Moianès, Osona, el Pallars Jussà, el Pla de l’Estany, el Priorat, la Ribera d’Ebre, la Selva, el Tarragonès, la Terra Alta i l’Urgell.

L’últim cop que Catalunya va patir una onada de calor tan extrema va ser el 2003, quan l’episodi es va allargar 15 dies i van cremar 1.000 hectàrees.

Tancament dels parcs naturals

El Govern ha fet una crida a evitar l’accés al bosc si no és estrictament necessari, i a extremar les mesures de prevenció i de protecció en cas que s’hi vagi. L’objectiu és tant minimitzar les possibles causes humanes d’un incendi com evitar situacions de risc si se’n declara algun.

El Departament d’Acció Climàtica també ha demanat a les entitats agràries Unió de Pagesos (UP) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), en coordinació amb les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), que llaurin els camps de cereal de manera perimetral fins a l’arribada de l’onada d’aire calent per netejar el terreny i crear franges de protecció que dificultin la propagació del foc.

També, en coordinació amb els Agents Rurals, s’està ultimant l’activació del nivell 3 del pla Alfa a les principals zones de risc. Aquesta mesura, que es concretarà dimecres en el marc del pla Infocat, permetrà tancar els accessos als parcs naturals i a l’entorn rural dels municipis més afectats per la situació.

En conseqüència, també s’aturaran totes les activitats empresarials i industrials a l’espai forestal. Aquesta mesura ja s’ha traslladat a l’Associació de Rematants i Serradors de Catalunya (Arescat) i l’Associació Catalana d’Empreses de Treballs Forestals (Acetref), les principals entitats empresarials del sector.