onada de calor
temperatura màxima prevista per dissabte. Font: AEMET

Que a l’estiu i a l’agost ha de fer calor i que és normal que faci calor durant aquestes dates és un mantra que es pot llegir i sentir a nombroses indrets aquests dies.

El cert és que l’onada de calor a Catalunya que vam començar dimecres i acabarem dilluns és excepcional. I ho és tant que algunes de les temperatures màximes podrien fregar rècords històrics.

Tenim onada de calor a Barcelona?

Primer de tot el que cal recordar és que per poder parlar d’onada de calor s’han de superar uns llindars que només se superaran amb seguretat a l’interior i el Pirineu.

Valors corresponents al percentil 98. És el llindar que s’ha de superar durant tres dies o més per poder parlar d’onada de calor. Font: Meteocat

Per tant, i com ja s’ha dit en altres ocasions, l’onada de calor és d’interior, mentre que a la costa, on qui mana és el règim de vents local, tot i algun pic puntual, no ho serà.

En el cas estricte de Barcelona, s’haurien de superar els 33,6 ºC durant tres dies seguits o més i, mapes en mà, hi ha dubte fins i tot que aquesta xifra es pugui assolir algun dia.

En aquest sentit, el pronòstic no ha canviat mai. L’onada de calor que tenim no havia de ser mai ni per a Barcelona ni per a la costa, però sí d’interior i molt potent.

L’onada de calor serà excepcional

Així, a Catalunya (i a la Península) podem parlar obertament d’onada de calor. I si bé és cert que la calor és normal en un mes d’agost, aquesta onada és excepcional i gairebé extraordinària.

EFI previst per a dissabte. Font: ECMWF

L’Extreme Forecast Index (EFI) que veieu en el mapa superior indica amb números l’excepcionalitat o no d’un fenomen pel que fa a la temperatura.

El número 1 indica valors excepcionals de temperatura màxima comparada amb el que seria normal, mentre que el -1 indica tot el contrari: valors inusuals de fred. Els valors propers a 0 serien, per tant, els normals.

Tal com es pot veure al mapa, els models apunten una calor desmesurada gairebé de rècord al centre i sud peninsular, però també a l’interior de Catalunya i el prepirineu.

A la costa, sense un vent de garbí o ponent que dispari la temperatura, els registres quedaran molt més lluny de l’excepcionalitat.

Els rècords històrics trontollaran, amb el permís de la pols

De fet, l’excepcionalitat de l’onada de calor ens podria fer acostar a rècords històrics de calor, tant a Catalunya com a Espanya.

Temperatures màximes previstes per a dissabte segons el model GFS. Font: wetterzentrale

Són molts els models que apunten un dissabte i un diumenge amb registres molt pròxims als rècords absoluts de temperatura màxima mai registrats a casa nostra.

En el cas de Catalunya, la fita més immediata a superar són els 43,8 ºC d’Alcarràs i els 43,6 ºC d’Artés durant l’onada de calor de juny del 2019 que són els registres més alts registrats per la xarxa d’estacions del Meteocat en els últims 30 anys.

Malgrat tot, registres anteriors de la dècada dels 80 encara són més elevats, i es troben fins a 45 ºC registrats a Sabadell durant el juliol del 1982.

En aquest sentit els models calculen uns 43 o 44 ºC possibles per a dissabte.

Dissabte Barcelona també té avís per calor. Font: Meteocat

Les mínimes també són i seran excepcionalment altes, amb temperatures mínimes tropicals i tòrrides a llocs on no les havien tingut mai fins ara, fins i tot del prepirineu.

A Espanya el rècord oficial i homologat de temperatura màxima se situa en 46,9 ºC a Còrdova durant l’onada de calor de juliol del 2017, tot i que aquesta xifra s’ha arribat a superar en altres estacions de la xarxa secundària malgrat no poder ser homologades.

Els models apunten fins a 47 i 48 ºC a la vall del Guadalquivir, per la qual cosa tant a Catalunya com a la resta d’Espanya hi ha la possibilitat d’assolir (o si més no quedar ben a prop) dels rècords històrics de calor.

Tot i això, cal tenir en compte la pols en suspensió, que és i serà molt present i que pot esmorteir una mica la calorada prevista pels models meteorològics. Veurem qui s’enduu el gat a l’aigua.

Dimecres amb possible rècord històric europeu: gairebé 49 ºC

Aquesta possibilitat de rècords arriba just després d’un registre de temperatura ben sonat a nivell europeu.

Aquest dimecres 11 d’agost es va registrar a Siracusa (Sicília, Itàlia) una temperatura de 48,8 ºC que suposaria la temperatura màxima més alta mai registrada a Europa, que superaria els 48 ºC d’Atenes de l’any 1977. Falta però la confirmació oficial per part de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM)

No va ser l’únic rècord que s’hauria pogut superat aquest dimecres. A Tunis es van registrar 50,3 ºC , que seria la temperatura màxima absoluta del país africà.

I tots dos registres formen part de la mateixa onada de calor que afectarà la Península fins diumenge o dilluns.

Que faci calor a l’estiu i a l’agost és normal, però la calor que arriba és extraordinària.