senyor caminant per collserola

Barcelona és un dels 279 municipis afectats per les restriccions anunciades aquest dimecres per la Generalitat per risc d’incendis. Entre les mesures que ja han entrat en vigor hi ha la prohibició de circular amb vehicles motoritzats per medis naturals i, això, també afecta la serra de Collserola. Ara bé, segons ha explicat el tècnic de prevenció d’incendis del parc, Joan Capdevila, això no inclou les carreteres que creuen el parc, sinó les pistes forestals, i en aquest sentit apunta que la gran majoria de pistes ja estan tancades al trànsit motoritzat.

Està prohibit fer-hi esport o passejar-hi?

No està prohibit fer esport ni passejar, però des del mateix parc, així com des de bombers, agents forestals o la Generalitat es demana enèrgicament no adreçar-se al parc. “No és el moment d’anar a la muntanya”, coincideixen. I, de fet, a Collserola s’estan col·locant cartells a les pistes forestals per recomanar a ciclistes i excursionistes que no hi accedeixin. Segons el secretari general d’Interior, Oriol Amorós, el risc és doble: per la possibilitat de contribuir un incendi però també per la possibilitat de veure’s atrapat per un incendi.

Es tancaran aparcaments, miradors i zones de pícnic?

El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola s’està plantejant tancar les zones d’aparcament, de pícnic i miradors d’aquest espai natural per minimitzar-hi el risc d’incendis. Segons Capdevila, la decisió encara no està presa però, ara per ara, l’opció està damunt la taula. Ara bé, la restricció afectaria només aquells espais que no estiguin vinculats, per exemple, a un restaurant.

Segons el secretari general d’Interior, Oriol Amorós, les burilles són la causa d’un 20 % dels incendis forestals. I, de fet, aquest dijous al pícnic del Mirador de Montbau, n’hi havia moltes a terra.

Collserola, un parc difícil de tancar

El Parc Natural de Collserola té diverses particularitats que el fan difícil de tancar. Té múltiples entrades, quatre carreteres que el travessen, molts habitatges a l’interior i s’estén per nou municipis (el Papiol, Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, Barcelona, Montcada i Reixac, Cerdanyola del Vallès i Sant Cugat del Vallès). “Per anar bé hem d’aconseguir que la gent no hi vagi”, admet Capdevila. A més, hi treballen agents rurals de tres Consells Comarcals i dos cossos de bombers: els de Barcelona i els de la Generalitat, en aquest cas, dividits en dues regions. Cada un d’aquests cossos, aquests dies, “s’està reforçant amb el que pot”.