sol i calor a l'estiu

Comença una onada de calor important que s’espera que duri entre cinc i set dies. El pronòstic del temps indica que ja aquest dimecres les temperatures es podran acostar a la marca dels 40 ºC al pla de Lleida. Una marca (els 40 ºC) que es podrà superar àmpliament entre dijous i diumenge.

A Barcelona la marinada frenarà el mercuri abans d’arribar als 35 ºC, però el problema serà la xafogor, que es presenta molt intensa de dia i de nit amb nits tòrrides a més de 25 ºC i humitats superiors al 80 % que faran que descansar de nit sigui complicat.

Alertes activades i nivell 3 per risc d’incendis

Protecció Civil ja ha activat en fase d’alerta el pla Procicat, i es manté en prealerta el pla Infocat per incendis forestals. A més, els Agents Rurals han activat aquest dimecres el nivell 3 del pla Alfa a 279 municipis catalans, entre els quals s’hi troba Barcelona.

També hi ha restriccions d’accés als espais naturals de Montserrat, el Montsec, la Baronia de Rialb, Montmell-Marmellar i el Montsant. A Collserola, el sistema de vigilància activa per evitar incendis també està en marxa. Aquest dimarts mateix els Bombers de Barcelona van informar d’un nou foc a Collserola, en concret, al barri d’Horta.

Refugis climàtics i consells a la població

A través de diversos mitjans també ha donat consells a la població per evitar els efectes de la calor com hidratar-se sovint i evitar sortir al carrer a les hores de més calor.

Tant és així que l’Ajuntament ja està preparat per si cal activar el pla Calor. “Hem d’estar alerta perquè no sabrem quina intensitat tindrà“, comenta Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica. Si s’activa es posaran en marxa els mecanismes d’informació necessaris per assegurar-se que tota la ciutadania coneix els consells per protegir-se de la calor, especialment les persones més vulnerables.

A banda, a la ciutat estan actius els 162 refugis climàtics que es van posar en marxa a principis d’estiu precisament per fer front a situacions com la que comença aquest dimecres. “En el cas que a casa nostra no puguem garantir una temperatura de confort ens podem aproximar a aquests refugis climàtics”, recorda Badia.