La Generalitat decreta mesures dràstiques per reduir tant com es pugui el risc d’incendi provocat per l’onada de calor que impactarà Catalunya els propers dies. Una de les més destacades és que es cancel·len totes les activitats de joventut de tipus acampada o ruta en els 279 municipis zones de nivell 3, entre els quals hi ha Barcelona. Es tracta de les activitats en què no es pernocti a l’interior de cap immoble.

En aquests casos, segons ha explicat el secretari general d’Interior, Oriol Amorós, han de tornar a casa, tot i que en aquest cas la prohibició entrarà en vigor divendres a les 12 hores del migdia per donar temps a organitzar la logística i avisar les famílies. “No podem tenir persones al medi natural que no estiguin protegides per un edifici. Així com activitats esportives que es desenvolupin al medi natural”, ha dit Amorós.

A banda, quan es publiqui la resolució al DOGC (previst per aquest vespre) entren en vigor aquestes altres restriccions fins dilluns a les 24 hores.

  • Es prohibeix la circulació motoritzada en el medi natural en tots els municipis excepte les persones que visquin en aquella zona o facin treballs inajornables.
  • Les activitats que es facin en casals de vacances, en estades esportives o cases colònies, s’han de fer als entorns immediats de la casa de colònies, no en el medi natural.
  • Suspensió de tota activitat agrícola que comporti ús de maquinària entre les 10 hores i les 20 del vespre. Menys la recollida de la fruita.
  • Suspendre tot el transport en el sector forestal i treballs en línies elèctriques entre les 10 i les 20 hores.
  • Suspendre els treballs de manteniment d’obres en infraestructures i vies públiques en vies forestals, menys les que s’indiquin expressament per Servei Català de Trànsit.

Es demana no accedir al medi natural

L’accés a la muntanya només es prohibeix en cas que es faci amb vehicle motoritzat, però tot i això, des d’Interior es demana evitar l’accés al medi natural i, en especial, fer activitats de risc a la muntanya. Explica que aquests dies “els bombers han d’estar pel que han d’estar. No han de fer rescats de muntanya”.

En cas d’incendi: “Millor confinar-se que sortir corrents”

D’entre les recomanacions que s’envien des de la Generalitat, hi ha també la de quedar-se confinat a casa en cas d’incendi. Segons Oriol Amorós, és molt millor quedar-se confinat “que sortir corrents”, i ha demanat no fer evacuacions “no organitzades”.

Davant l’episodi de calor, cal tenir cura també dels animals de casa

Al marge de les recomanacions de no sortir en hores de sol, hidratar-se o evitar l’activitat física al carrer, Oriol Amorós també ha recordat que cal tenir una cura especial dels animals de companyia.