L’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona afirma que les platges de Barcelona han patit regressió i erosió els darrers 20 anys. En una nota de premsa afirmen que això es deu a la seva artificialitat, morfologia, onatge, efecte dels temporals i construcció d’estructures de protecció com dics, que modifiquen la distribució natural del sediment a les platges.

L’investigador Jorge Guillén explica que “les platges de Barcelona amb prou feines reben aportacions sedimentàries de forma natural i les pèrdues de sediment causades per l’efecte de l’onatge, especialment durant els temporals, només es poden compensar abocant-hi sorra portada d’altres llocs, cosa que n’ha provocat la regressió progressiva”.

20 anys fotografiant les platges diàriament

Durant 20 anys l’Observatori Costaner de l’Institut ha fotografiat diàriament les platges de la ciutat. Ho han fet cada hora i això, afirmen, els ha permès “endinsar-se en el coneixement de la dinàmica sedimentària i poder avaluar-ne l’impacte”. La investigadora de l’ICM-CSIC Ruth Durán explica que “l’anàlisi de totes les imatges ha permès una millora considerable en el nostre coneixement del comportament de platges urbanes encaixades i ens ha permès extreure eines per millorar-ne la gestió”.

El canvi climàtic, una amenaça per a les platges

Gràcies a les imatges preses els investigadors poden esbrinar la superfície emergida de platja, la rotació de la línia de costa, l’erosió causada pels temporals o l’augment de les superfícies després de les regeneracions artificials, entre d’altres. Les dades s’utilitzen per verificar els models d’evolució de la línia de costa i avaluar els efectes derivats del canvi climàtic a mitjà termini.

“Això és especialment rellevant en un moment en què l’augment del nivell del mar derivat de l’escalfament global i la cada vegada més gran recurrència i intensitat dels temporals amenacen de posar en perill el futur de les nostres platges”, exposa Gonzalo Simarro, un altre dels integrants de l’Observatori.

En aquest sentit, Simarro afegeix que “aquests impactes ja s’han començat a percebre a Barcelona, encara que no són dominants, i es veuran agreujats per la limitada amplada de les platges, per la seva escassa capacitat d’adaptació deguda al seu component urbà i per l’absència d’aportacions sedimentàries naturals”.

La pèrdua de sorra a les platges, un “problema crònic”

L’Ajuntament de Barcelona considera que la pèrdua de sorra a les platges és un problema cronificat. La causa principal són els temporals marítims —com el Gloria, que va arrasar el litoral barceloní el gener del 2020—, que amb el canvi climàtic són més freqüents i tenen més intensitat. En els darrers anys, les platges de Barcelona han perdut 100.000 m2 de sorra.

El govern municipal ha reclamat recentment al Govern espanyol que augmenti l’aportació de sorra al litoral, i aquest dimecres es va anunciar l’ampliació de l’espigó de Sant Sebastià amb l’objectiu de protegir la platja.