Barcelona skyline torre Glories

(ACN/redacció) Barcelona ha estat escollida com a “hub” de resiliència per “l’esforç de conscienciació i de creació de polítiques per abordar els riscos climàtics i de desastres creixents“. Aquesta distinció l’atorga la iniciativa Making cities resilient 2030, impulsada per les Nacions Unides. Barcelona comparteix aquest títol amb tres ciutats europees més: Gran Manchester, Helsingborg i Milà.

Els “hubs” de resiliència són ciutats que ja han demostrat el seu lideratge pel fet d’incloure el risc i la resiliència en les seves polítiques i plans municipals. La delegada especial de la Secretaria General per a la Reducció del Risc de Desastres de l’ONU, Mami Mizutori, ha destacat que aquests centres de resiliència “exemplifiquen el potencial de les ciutats per liderar la reducció del risc de desastres”.

Barcelona, mentora per a ciutats

En el cas de Barcelona, es destaca la capacitat de col·laboració amb ciutats d’arreu del món en matèria de resiliència, actuant com a mentora per a ciutats com Tunis, Bogotà o Gaza.

Pel que fa a Gran Manchester, s’ha especialitzat en el control dels riscos d’inundació de la zona. Helsingborg uneix la tecnologia emergent amb les dades municipals per incorporar el risc de desastres i la resiliència en l’urbanisme. I Milà fa servir la infraestructura verda per lluitar contra el risc d’augment de les pluges i la temperatura, a més de desenvolupar mecanismes financers “innovadors” per aconseguir una recuperació econòmica verda després de la covid-19.