Borrasca Blas satèl·lit
La borrasca Blas, des del satèl·lit el dia 11 de novembre de 2021. Font: Eumetsat

La pluja continua esquivant de forma directa Barcelona. Aquest novembre s’ha parlat molt de la borrasca Blas, anomenada per l’AEMET a principis de mes i que ha comportat un temporal de mar important a bona part de la costa catalana i també una mica de pluja.

Més de 500 litres a la serra de Tramuntana

Però la borrasca Blas serà recordada especialment a les illes Balears, on alguns registres acumulats s’han acostat als 500 litres o fins i tot els han superat a les palanques orogràfiques de la serra de Tramuntana.

Només en els darrers 10 dies han caigut gairebé 523 litres a Escorca, gairebé la pluja mitjana de tot un any sencer a Barcelona.

Escorca (840 m)523
Escorca – Monestir de Lluc (490 m)448
serra d’Alfàbia (1030 m)426
Pluja a la serra de Tramuntana entre el 7 i el 16 de novembre. Font: AEMET

Més de 400 litres en diverses estacions situades a cotes mitjanes i altes de la serra de Tramuntana de Mallorca en només pocs dies que han fet que els torrents de la zona tornessin a circular amb moltíssima energia en una zona que també estava molt assedegada i castigada per la sequera.

Lluny de Tramuntana, els registres també han estat molt importants, amb nombrosos observatoris que han registrat més de 100 litres en aquest episodi associat a la borrasca Blas, que també ha deixat allà un temporal marítim duríssim.

Més pluja en 10 dies que en tot el 2021 a Barcelona

Blas ha estat més modest a Barcelona, tant en temporal de mar com en la pluja caiguda, que amb prou feines supera la trentena de litres en aquest episodi.

Tot i que tot suma, el cert és que es tracta d’una quantitat que ni tan sols arriba a camuflar una sequera pluviomètrica extrema, que ens està deixant un any amb una pluviometria gairebé reduïda a la meitat del que seria habitual.

Actualment, la majoria d’observatoris i estacions meteorològiques de Barcelona no arriben encara als 300 litres aquest 2021.

Si ho comparem amb l’aigua a la serra de Tramuntana de Mallorca, menys pluja en 10 mesos i mig a Barcelona que en una setmana a les muntanyes mallorquines.

L’índex de precipitació estàndard continua indicant sequera pluviomètrica extrema a Barcelona i bona part de la regió metropolitana fins a 31 d’octubre. Font: Meteocat

Lluny de Tramuntana, els registres també han estat molt importants, amb nombrosos observatoris que han registrat més de 100 litres en aquest episodi associat a la borrasca Blas, que també ha deixat allà un temporal marítim duríssim.

Barcelona continuarà immersa en la sequera pluviomètrica, tot esperant que, com en el cas de les illes Balears, un episodi de borrasca mediterrània pugui maquillar o capgirar la situació en un altre dels clàssics del nostre clima: que una gran quantitat de pluja anual quedi concentrada en només uns pocs dies i associats a episodis determinats.