Setmana Alimentació Sostenible

Barcelona viurà el plat fort aquest octubre com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021. I ho farà amb tres actes centrals: una festa ciutadana durant 10 dies, una cimera amb 300 tècnics i polítics d’arreu del món i una fira professional amb 62 xefs de prestigi reconegut. Amb aquestes activitats, es vol conscienciar sobre la necessitat de transformar el sistema alimentari per combatre l’emergència climàtica.

En la presentació dels actes, l’alcaldessa, Ada Colau, ha assegurat que un terç de les emissions de gasos d’efecte hivernacle les genera la cadena de subministrament d’aliments i ha reclamat un canvi en el sistema “per defensar la vida i per la salut”. En aquest sentit, ha defensat el projecte municipal per millorar l’alimentació a les escoles. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha afirmat que l’alimentació sostenible “té un paper molt important en la reactivació de l’economia”.

Setmana de l’Alimentació Sostenible

La Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible es farà del 14 al 24 d’octubre amb 150 activitats per aprendre a calcular la petjada ecològica dels plans que cuinem o com preparar-los amb baix consum energètic. L’espectacle inaugural, ideat per Cabo San Roque, es farà a la plaça de Sant Jaume, i comptarà amb la xef Carme Ruscalleda. El programa d’actes inclou també un sopar denúncia contra el malbaratament alimentari, a càrrec d’Ada Parellada, o un gran dinar d’aprofitament popular.

Fòrum Global de ciutats

Barcelona reunirà 300 tècnics i polítics de ciutats d’arreu del món en el VII Fòrum Global del Pacte de Polítiques Alimentàries Urbanes de Milà, del 19 al 21 d’octubre. Entre els participants hi ha el relator de les Nacions Unides pel dret a l’alimentació, Michael Fakhri, o la geògrafa urbana Brent Loken. En aquest fòrum s’acordarà les reivindicacions que les ciutats traslladaran a la cimera COP26 que es farà a Glasgow.

Gastronòmic Fòrum Barcelona

És l’acte dedicat al sector professional de la gastronomia i la restauració, del 18 al 20 d’octubre al recinte firal de Montjuïc. Reunirà 300 empreses expositores i 62 xefs amb 46 estrelles Michelin, entre els quals hi ha Joan Roca, Carme Ruscalleda, Eneko Atxa, Pierre Gagnaire o Xavier Pellicer. També es farà el Forum Lab Barcelona per posar a l’abast dels professionals de la restauració eines per a la gestió sostenible dels negocis.

Torna el Mercat de Mercats

En la presentació dels actes s’ha anunciat el retorn de la fira Mercat de Mercats, que l’any passat no es va fer per la pandèmia. Es farà els dies 22, 23 i 24 d’octubre a la plaça de les Glòries. A finals d’octubre, la rambla de Santa Mònica acollirà la Fira de Restauració Sostenible Terra i Gust. També s’ha anunciat que aquest mes s’activarà el projecte Comerços Verds als mercats municipals, en què 500 paradistes senyalitzaran productes sostenibles.