pluja estels leonids 2023
Autor foto: Alfons Puertas

Els dies s’escurcen amb celeritat i a l’octubre a darrera hora de la tarda ja és negra nit. Nits més llargues, combinades amb una temperatura encara no gaire baixa, faciliten que encara puguem gaudir del cel nocturn quan els núvols ho permeten.

Venus, visible a la posta de sol

El planeta Venus és considerat l’objecte natural més brillant del cel nocturn. Aquest mes d’octubre Venus és visible tan bon punt es pon el sol, cap al sud-oest. El dia 9 serà fàcilment identificable pel fet de viatjar plegats amb la lluna fina, en fase creixent.

Posició de Venus i la Lluna el dia 9 d’octubre a les 20 h. Font: Stellarium

Júpiter i Saturn, fàcilment identificables tan bon punt es fa fosc

A banda de Venus, baix a l’horitzó, també podrem continuar contemplant la presència dels planetes Júpiter i Saturn, en aquest cas més alts respecte a l’horitzó i mirant cap al sud.

El dia 15 d’octubre, a tall d’exemple, Venus es pondrà per l’horitzó del sud-oest pels volts de les vuit del vespre; Saturn, cap a dos quarts d’11 i Júpiter, pels volts de la mitjanit.

Júpiter, Saturn i Venus el dia 30 d’octubre a les 19 h. Font: Stellarium

Meteors visibles a l’octubre

El dia 8 d’octubre serà el màxim d’activitat de la pluja d’estels dels Dracònids, activa entre els dies 6 i 10 d’octubre. La seva taxa d’activitat màxima voltarà els 20 meteors per hora. La lluna, molt fina i en fase creixent, en facilitarà l’observació.

També caldrà estar pendents de la pluja d’estels dels Oriònids, la qual tindrà un màxim d’activitat el dia 21 d’octubre. Aquesta pluja d’estels és visible entre les dies 2 d’octubre i 7 de novembre. La seva taxa d’activitat és de 15 meteors per hora.

Es tracta d’una pluja d’estels causada per les restes que va deixar el cometa Halley. Malauradament, enguany, coincidirà amb la lluna plena, un fet que en podrà disminuir força la visualització.

Els dies continuen escurçant-se

Des de finals de setembre tenim més hores de foscor que no pas de llum solar, i l’escurçament del dia ja és ben apreciable al vespre.

El dissabte 30 d’octubre —el dia abans del canvi a l’horari d’hivern— serà negra nit a Barcelona a les 19.17 h i l’endemà —amb el canvi horari— serà ben fosc pels volts de les 18.16 h.

L’últim dia del mes d’octubre, el sol sortirà a les 7.21 h i es pondrà a les 17.47 h. Aquell dia tindrem 10 hores i 25 minuts de llum solar, quatre hores i 45 minuts menys que el dia del solstici d’estiu.

La lluna de l’octubre

La lluna va ser nova el dia 6 d’octubre. El 12 d’octubre es trobarà en quart creixent i serà totalment plena el 20 d’octubre a les 16.56 h. A finals de mes, concretament el dia 28, es trobarà en quart minvant.