El bernat pescaire és una espècie relativament fàcil d’observar a la riba del Besòs. Dins dels treballs de seguiment d’aus que duu a terme l’Observatori Rivus, un projecte de recerca interdisciplinària que té com a objectiu principal definir indicadors de l’estat dels ecosistemes fluvials, s’ha confirmat per primera vegada la nidificació amb èxit d’una parella de bernats pescaires a la conca del Besòs.
El niu dels bernats pescaires, en una zona restringida
El niu s’ha localitzat en una zona allunyada de la gent i la massificació, concretament en una bassa d’accés restringit situada a la plana agrícola del Besòs, on també han nidificat la majoria de camallargues.
Cal generar espais fluvials amb una major tranquil·litat si volem que s’hi reprodueixin les espècies més sensibles a la pertorbació humana
L’any 2018 l’ornitòleg Xavi Mendoza va reportar un intent de nidificació de bernats pescaires en aquesta mateixa bassa i, anteriorment, l’ornitòleg Xesco Macià havia detectat l’existència de diversos nius construïts en pins d’un vessant de la serralada de Marina.
En cap d’aquestes ocasions la nidificació va prosperar.
La població de bernat pescaire del Zoo ha afavorit l’increment de població al Besòs
Segons explica la Fundació Rivus, el bernat pescaire és una espècie que ha experimentat un notable increment poblacional a la conca del Besòs durant els darrers 30 anys, afavorida en bona mesura per la colònia reproductora del Zoo de Barcelona, així com per la millora de la qualitat de l’aigua.
El temporal Gloria va afavorir la reproducció del corriol petit a la conca de la Tordera
Els estudis de seguiment també aporten novetats referents a la conca de la Tordera, on els canvis hidromorfològics originats per la crescuda del gener del 2020 a causa del temporal Gloria han fet augmentar el nombre de parelles i l’èxit reproductor del corriol petit, una espècie que ocupa preferentment els cursos fluvials baixos amb poca cobertura vegetal i amb platges o illetes de sediments fluvials, uns hàbitats que es creen justament gràcies a les avingudes.
Tot i que a la Tordera el corriol petit es troba ben representat, cal destacar-ne la reproducció en sectors de la riera d’Arbúcies, on feia dècades que no s’establia.