En l’època de l’egocentrisme, l’individualisme i l’antropocentrisme; una visió del món centrada en l’humà, el Centre de Cultura Contemporània aposta pel biocentrisme, l’humà s’entén com a part d’un ecostistema, a l’exposició ‘Ciència Fricció. Vida entre espècies companyes’. Els humans no som una espècie excepcional ni superior sinó una espècie més dins d’una xarxa de col·laboracions, mutacions i intercanvis. I el millor exemple d’aquesta col·laboració serà és el liquen, que serà el primer en colonitzar la lava de La Palma.

El liquen, el primer a créixer a la lava

L’exposició «Ciència fricció. Vida entre espècies companyes» parteix de l’evidència científica que totes les espècies terrestres estan unides per relacions simbiòtiques i interdependents. En la natura no hi ha organismes autònoms o independents; tots formem part d’ecosistemes integrats els uns en els altres.

L’exposició s’inspira en l’obra de dues figures clau en la cultura científica contemporània: Donna Haraway i Lynn Margulis. Lynn Margulis va dedicar la seva vida a investigar els organismes més petits de la terra, i va descobrir que la vida és el resultat de la simbiosi entre espècies, i el liquen és el millor exemple, perquè és una simbiosi entre una bactèria, un fong i una alga.

Els tres organismes han establert una relació i s’ajuden, de tal manera que sol un d’ells no podria viure al lloc on els trobem, de fet, les primeres espècies que colonitzaran el volcà de La Palma seran els líquens i ajudaran a que altres espècies i organismes creixin.

Aprendre a conviure amb rates i coloms

És possible establir vincles afectius amb espècies que ens resulten indesitjables? En quins termes es pot produir la negociació d’una convivència respectuosa entre espècies que no s’agraden? Paula Bruna ens proposa un taller ‘Companys incòmodes’ a Ciència Fricció per aprendre establir vincles amb espècies quotidianes que considerem molestes com els coloms, els seglars, rates o mosquits.

Properes activitats de Ciència Fricció

El 7 d’octubre una xerrada durant tot el dia tractarà sobre el futur dels drets animals, el 9 d’octubre sota el títol ‘És possible imaginar un futur no apocalíptic’ Júlia Ramírez conversarà amb el col·lectiu Cuchara, i el 13 d’octubre ‘El llegat de Lynn Margulis’, una conversa amb Margaret McFall-Ngai, Ricard Guerrero i Carme Puche. Aquestes són tres de les activitats destactades de les properes setmanes de Ciència Fricció fins que l’exposició posi punt i final el 28 de novembre.