irpf barcelona 2023

Barcelona entrarà en situació d’emergència per sequera aquest desembre si no millora la situació dels embassaments del Ter-Llobregat, que són els que abasteixen l’àrea metropolitana. La darrera previsió de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha endarrerit unes setmanes aquest escenari, que fins ara s’havia situat en el mes de novembre. Caldrà veure, a més, com evolucionen les pluges aquesta tardor. Segons ha explicat el director de l’ACA, Samuel Reyes, les previsions amb les que treballa el govern apunten a un setembre que està sent més sec que la mitjana, però d’un octubre i un novembre “normals” pel que fa a la pluviometria.

De moment, les pluges d’aquests darrers dies no han servit per omplir els embassaments. Tampoc ho van fer les de principis de setembre. Això vol dir que les reserves hídriques continuen baixant. Actualment els embassaments es troben al 22,5 % de la seva capacitat, el nivell més baix des del 2008, quan es va produir l’episodi de sequera anterior. Una xifra que s’apropa perillosament al 16 %, el límit establert per decretar la situació d’emergència.

36 municipis ja es troben en emergència

Barcelona a banda, el fet és que la llista de municipis en emergència per sequera es continua ampliant. El govern ha anunciat aquest dimarts que ja són 36 municipis catalans els que es troben en aquesta situació. A principis d’agost es va decretar l’emergència a 24 municipis catalans de l’Alt Empordà i el Baix Camp, i ara se n’hi afegeixen 12 més de l’Alt Empordà (Cabanes, Cadaqués, Castelló d’Empúries, Figueres, Fortià, Llers, Riumors, Roses, Santa Llogaia d’Àlguema, Vilamalla, Vila-sacra i el Far d’Empordà) que depenen de l’embassament de Darnius Boadella, que es troba al 17 % de capacitat. En total, doncs, la declaració d’emergència afecta 150.000 habitants que tenen una limitació de consum de 200 litres per dia i habitant.

A banda, hi ha 105 municipis en situació d’alerta i 477 en excepcionalitat. Només 13 municipis de tot Catalunya estan en situació de normalitat.

Cal recordar que en els municipis en emergència se suprimeix el reg agrícola (es pot autoritzar només el reg de supervivència de conreus llenyosos), s’ha de reduir un 25 % els consums d’aigua dels usuaris industrials i també el consum d’aigua en els usos recreatius (25 % en usos assimilables a urbans i la supressió total del reg). Es prohibeix l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes (públics i privats), la prohibició total de l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials, piscines d’aigua dolça i la prohibició de netejar qualsevol vehicle, excepte en establiments de neteja específics.