dana barcelona catalunya tempestes setembre 2023

Sembla que la segona meitat del mes de setembre té ganes de continuar portant força dinamisme. Tant és així que de cara a dimecres s’està preparant una tongada de pluja que podria ser intensa i abundant en algunes comarques de Catalunya. El responsable de tot plegat serà l’arribada d’una petita depressió en altura (DANA) acompanyada d’una mica d’aire fred. La combinació amb el vent de component marítim i l’ambient carregat d’humitat afavoriran que els xàfecs i les tronades s’escampin per força zones del territori, també a Barcelona.

Incertesa amb la DANA quan falten poques hores

Predicció per conjunts del model GFS per a dimecres a, les 2 h. Font: Wetterzentrale

El grau d’afectació d’aquest canvi de temps dependrà, en bona mesura, de la trajectòria que farà aquesta depressió en altura o DANA. Com que és petita i es troba aïllada de la circulació general atmosfèrica, té un recorregut erràtic. Que travessi Catalunya una mica més a l’est o a l’oest es pot traduir en escenaris força diferents: en xàfecs generals i abundants o en pluja per als peixos.

Per tant, la previsió s’ha de llegir tenint en compte aquest grau d’incertesa. Ara per ara, l’escenari més probable és que el centre de la baixa passi pel sud de Catalunya, i això afavoriria que les precipitacions es poguessin estendre per la façana costanera.

El gruix del canvi de temps, de matinada

A partir de dimarts al migdia hi haurà alguns ruixats al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre que, al final del dia, tendiran a anar-se escampant per altres punts de la meitat sud del país i dels Prepirineus.

S’entreveu que el gruix del canvi de temps serà de matinada. Hi haurà una tongada de xàfecs intensos acompanyats de tempesta que escombrarà bona part del litoral i també del prelitoral. Els ruixats més importants cauran arran de costa i sobre el mar. La pluja es podria endinsar cap a l’interior, però sense ser tan destacable com al litoral.

Aquesta tongada de precipitació passarà ràpid, de manera que de bon matí la pluja haurà escampat a gairebé tot arreu. Ara bé, no farà net del tot.

Com que durant les hores centrals del dia tindrem just a sobre nostre el centre de la depressió, hi haurà condicions favorables perquè creixin nuvolades aquí i allà que podran deixar ruixats aïllats, de distribució irregular, a qualsevol punt del país. Tot plegat s’alternarà amb estones de sol.

Registres irregular, els més importants a la costa

Com que serà una tongada de tempestes, la quantitat de pluja acumulada serà molt irregular. Com sol passar, fàcilment hi haurà diferències notables entre indrets propers.

Tot sembla indicar, amb els mapes més recents, que el sector on pot ploure més és el litoral i punts del prelitoral, Barcelona inclosa. La pluja també visitarà l’interior, si bé ho farà d’una manera més modesta. A zones dels Pirineus i de Ponent és on la tongada de tempestes passarà més de puntetes.

El mapa de dalt mostra la pluja acumulada fins a la mitjanit de dimecres a dijous. Localment hi podria haver registres importants, de més de 50 l/m² a la costa. Tot i això, en general s’esperen quantitats de 10 a 40 l/m². Com sempre passa amb aquests mapes, no s’han d’agafar al peu de la lletra.

Avís del Meteocat per pluja intensa

De moment, el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha emès un avís per intensitat de pluja per a dimarts i dimecres. El grau màxim de perill és de 2 sobre 6, això vol dir que hi ha una probabilitat moderada, d’entre el 30 i el 70 %, que se superi el llindar de 20 l/m² en 30 minuts a les comarques avisades.

L’avís s’inicia dimarts, a partir de les 14 h, a les Terres de l’Ebre i al Camp de Tarragona i s’estén cap al nord durant la matinada de dimecres fins a arribar al conjunt de les comarques litorals. Al Barcelonès l’avís és vigent entre les 20 h de dimarts i les 14 h de dimecres, també de grau 2/6.