L’empresa incendiada a Montornès del Vallès aquest dimecres havia rebut dues sancions de la Generalitat a principis del 2019. El conseller de Territori, Damià Calvet, ho ha explicat l’endemà de l’incident, que ha provocat un gran impacte ecològic al Besòs i ha motivat que l’ACA hagi declarat l’emergència al riu. “Hi haurà inspecció més aprofundida”, ha advertit Calvet, “i si els motius de l’incendi són per reiteració d’alguna de les inspeccions o sancions que ja havíem atorgat, s’actuarà encara amb més contundència”.

El conseller ha sentenciat que “la Generalitat anirà fins allà on calgui per dirimir responsabilitats” perquè “no pot quedar impune una afectació ambiental o un possible delicte ambiental tant important, tant des del punt de vista de qualitat de l’aire com des del punt de vista d’afectació al riu”.

Dues sancions prèvies de la Generalitat

L’empresa Ditecsa, dedicada a la gestió de residus industrials, havia rebut dues sancions de la Generalitat a principis del 2019 que havien comportat sancions del govern català. Segons ha dit el conseller, la primera inspecció va ser “ordinària”, de les que es fan periòdicament a les empreses que tenen autorització ambiental de la Generalitat. Va ser el novembre del 2018 i no va ser fins el febrer del 2019 que es va comunicar a l’empresa “un avís no de tancament, sinó de corregir alguns aspectes”, ha aclarit Calvet.

Això va motivar una segona inspecció de l’Agència de Residus de Catalunya, l’ens que atorga el codi gestor de residus en cada empresa. Aleshores es van detectar “algunes anomalies de funcionament ordinari, d’emmagatzematge de materials” que, segons el conseller, “no van comportar el tancament immediat de l’empresa. Calvet ha puntualitzat que van ser actuacions que van formar part de l'”actitud d’inspecció i sanció permanent” que se segueix amb totes les empreses que fan activitats de gestió de residus a Catalunya.