Fa cinc anys, a través de la Fundació del Pare Manel, es va començar a gestar un projecte de teatre comunitari al barri de Verdum, a Nou Barris. El teatre sempre ha estat una bona eina per treballar amb joves amb dificultats educatives o familiars, però en aquest cas van decidir crear un grup de teatre format per joves i persones grans del barri.
Per tirar endavant aquest projecte teatral intergeneracional es van agrupar diferents entitats i associacions que treballen en diferents àmbits: la Fundació Pare Manel, la Fundació la Roda, el Pla Comunitari de Verdum i Impactat Teatre. Ara fa cinc anys que el projecte es va iniciar i el resultat ha estat un èxit.
L’Ana Corbella és al directora de la Fundació la Roda, que promou la cultura, les tradicions i la llengua catalana. Assegura que aquest projecte que va sorgir de la Fundació Pare Manel, que treballa amb joves amb dificultats ha estat un treball en xarxa amb diferents entitats, que s’han unit per fer un projecte més potent.
L’eina del teatre és un recurs interessant per treballar amb els joves però també amb la gent gran del barri”
La Isabel Pérez és veïna del barri de les Roquetes i es va apuntar al grup de teatre. “Em van dir: ‘Faran teatre’. I hi vaig anar. Vaig pujar escenari i em van dir que ho havia fet molt bé. De mica en mica vam començar amb els nanos i va anar molt bé”. Un inci una mica difícil ja que no hi havia gaire comunicació entre les persones joves i les grans. A poc a poc, tot va anar canviant.
L’Amelia Loscos, jubilada de Verdum, que també es va apuntar al grup teatral “Ha sigut molt positiu perquè els nens et donen molta energia, encara que siguin esbojarrats. Et contagien de la seva vitalitat perquè en el dia a dia cadascú va pel seu compte i ens pensem que no ens podem entendre. Crec que hauríem de tenir més comunicació”
Entre els joves també hi participa en Marc López, que afirma que “al principi era molt diferent perquè els joves parlàvem de la nostres coses i els grans, de les seves. I a poc a poc vam veure que sí que podíem parlar del mateix. Sempre dèiem que les persones grans eren unes amargades i ara hem vist que no és veritat”.
Documental ‘Trencant barreres’
L’evolució de les relacions i del treball teatral ara han quedat plasmades en un documental que ha fet l’associació de professionals de l’audiovisual Fora de Quadre amb el documental ‘Trencant barreres’.
El resultat d’aquest grup de teatre ha estat molt positiu i tenen ganes de continuar un cop acabin totes les restriccions relacionades amb la pandèmia.
Segons l’Ana Corbella el teatre social permet millorar les relacions entre diferents generacions, per treballar els problemes i per ajudar superar dificultats.
Fins i tot durant la pandèmia es trucaven. Els joves necessitaven parlar amb les àvies. Quedaven al parc per veure’s perquè aquests joves, a casa seva, no estaven bé. Necessitaven parlar amb elles i la satisfacció dels avis de poder-los ajudar. És molt bonic, alimentes l’ànima