‘Forasters vindran…’ és una frase feta que els creadors d’aquest espectacle han volgut deixar inacabada en el títol perquè sigui el públic qui la completi després de l’experiència escènica. En l’imaginari popular, la dita continua desafortunadament amb un “que de casa ens trauran”, que remet a la por a l’altre que ha marcat el destí de les persones migrants al llarg de la història arreu del món. I és que el darrer espectacle de Marta Galán Sala, coneguda pel component social i educatiu dels seus projectes, porta a escena la migració interna que va arribar a Barcelona els anys 40, 50 i 60. Ho fa a través d’un procés documental i comunitari basat en una recerca històrica en què han comptat amb la col·laboració de l’Observatori de la Vida Quotidiana (Pablo G. Morandi i Andrés Antebi) i amb el testimoni de veïns i veïnes del projecte artístic comunitari de l’Antic Teatre i del Grup de Treball Sobre Migració als barris del Carmel, la Teixonera, Sant Genís dels Agudells i la Trinitat Vella. En aquest últim han comptat amb entrevistes a Custodia Moreno, Francisco Rosales, Francisco Barranco, Gracia Alférez, Lolina Alférez, Francisco Arévalo, Jose María Calvo, “El Rubio”, i Trinidad Aba.

A través de la lectura de documents periodístics i institucionals de to clarament antiimmigració i del relat dels protagonistes que expliquen les dures condicions de vida a les quals es van haver d’enfrontar i com es van organitzar per sobreviure en barraques i habitatges que ells mateixos es van construir. Entre altres adversitats, molts dels nouvinguts que arribaven en plena dictadura eren detinguts per les autoritats i traslladats al Centre de Classificació d’Indigents de Montjuïc on, si no acreditaven tenir feina o família a Barcelona, eren deportats a les seves terres d’origen. L’espectacle vol anar, també, més enllà de la temàtica migratòria i vol ser una reivindicació de la resiliència i la lluita de la classe obrera i una forma de donar accés als mitjans de producció cultural a aquella generació de persones migrants.

Una història per explicar-ne moltes

Les vivènvies de milers de famílies prenen cos i presència a l’escenari en el relat autobiogràfic de Susanna Barranco, neta d’aquesta migració. La intèrpret, responsable també dels documentals que es projecten durant el muntatge a través de la productora audiovisual LabarrancoFilms, va entrevistar la seva pròpia família, arribats des d’Almeria al Carmel, i comparteix amb el públic la seva història en un relat que en representa molts d’altres. L’equip artístic de ‘Foransters vindran…’ també ha volgut portar a escena diferents materials i objectes, com els gerros de flors, el carbó o les peces de roba, que d’una forma o altra evoquen la classe obrera.

El projecte continua amb joves migrants

El projecte de ‘Forasters vindran…’ també posa en context les vivències dels migrants o que va arribar a Barcelona a mitjans del segle XX amb els que ho fan actualment de diferents parts del món. De fet, l’equip també ha treballat amb un grup de joves del programa Construeix-te de la Fundació Comtal en una sèrie d’accions pedagògiques i de recerca comunitària documental. Aquest grup de nois i noies procedents de processos de migració global formaran part també de la tercera fase del projecte, al juliol del 2021, en què es generarà una obra escènica comunitària.